Żegnamy śp. Franciszka Jankowskiego

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że 9 stycznia 2019 roku zmarł śp. Franciszek Jankowski, przewodniczący Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańsk.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w środę, 16 stycznia br. na Cmentarzu Komunalnym w Sopocie, godz. 12.30 wystawienie zwłok, godz.13 – uroczystości pogrzebowe. Msza św. pogrzebowa za duszę Zmarłego o godz.11 w kościele Matki Boskiej Fatimskiej w Gdańsku Żabiance.

franciszek_jankowski

Franciszek Jankowski działał w NSZZ „Solidarność” od 1980 roku, jego działalność opozycyjna miała swoje początki w roku 1970, kiedy uczestniczył w strajku grudniowym w Stoczni Gdańskiej, w której pracował. następnie brał udział w strajki sierpniowym w 1980 roku.

W okresie stanu wojennego był łącznikiem w Stoczni Gdańskiej, roznosił materiały prasowe NSZZ „Solidarność”. Założył tajny punkt zbierania składek związkowych od zaufanych pracowników. Brał udział w działaniach charytatywnych. Był współzałożycielem organizacji emerytów i rencistów NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej, przez wiele lat był jej przewodniczącym i aktualnie ponownie został wybrany na nową kadencję.

Franciszek Jankowski czynnie uczestniczył w manifestacjach, akcjach protestacyjnych i pikietach organizowanych przez nasz związek,. Od wielu lat znany jest wśród stoczniowców, parafian kościoła św. Brygidy, przyjaciół i znajomych jako działacz opozycyjny zasługujący na odznaczenia i podziękowania.

Zarząd Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańsk