Zbyt niska płaca zasadnicza

Organizacja liczy 29 osób, w tym dwoje emerytów. Przeważają kobiety. Mimo rozproszenia nie narzekają na organizację.

W ramach odwiedzania komisji zakładowych przez członków Prezydium Zarządu Regionu  Gdańskiego (podstawą rozmowy jest ankieta, zawierająca różne pytania o potrzeby i oczekiwania danej komisji) 25 lutego przewodniczący Sekcji Oświaty Wojciech Książek i przewodniczący Regionalnego Sekretariatu Kultury i Środków Przekazu Dariusz Wasielewski odwiedzili Komisję Zakładową NSZZ „Solidarność” przy Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gdańsku.

biblioteka_wojewodzka

- Nie występuje u nas dyskryminacja. Co roku spotykamy się z pracodawcą i ustalamy płace na nadchodzący rok. Negocjacje nie są łatwe, ale nie możemy powiedzieć złego słowa. Mamy jubileuszówki i odprawy.Chcielibyśmy tylko, żeby płaca zasadnicza była wyższa. Innym problemem jest to, że ubywa nam członków z powodów wiekowych – mówi przewodnicząca Ewa Łapińska.

Oprócz „Solidarności” w WiMBP działają jeszcze dwa związki zawodowe. Co warte podkreślenia, udaje się dobrze współpracować, wypracowywać wspólne stanowisko negocjacyjne.

Członkinie Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” zwracają uwagę na zmieniające się warunki pracy w bibliotece, w wyniku których czasami starsi czytelnicy nie radzą sobie ze składaniem zamówień przez Internet. Młodsi z kolei nie rozumieją tego, że nie mogą wypożyczyć książki w jednej filii, a oddać jej w drugiej. Uciążliwa dla bibliotekarzy jest długotrwała praca przy sztucznym oświetleniu.

- Każdy z naszych pracowników ma tzw. kartę opinii. Planujemy wydanie przewodnika dla pracowników w wersji elektronicznej i papierowej. Przydałoby się nam jednak ujednolicenie przepisów archiwalno-kancelaryjnych – opowiada przewodnicząca.

Zgłoszone podczas tego i innych zebrań wnioski zostaną przedstawione podczas planowanego na czerwiec tego roku spotkania wszystkich organizacji związkowych w regionie gdańskim. Tak więc oddolnie, zaczynając od potrzeb członków, kół, organizacji, tworzy się program działania Regionu tej kadencji.

MarWer