Zbudujmy razem tablicę na Westerplatte!

Na Westerplatte zostanie ustawiona tablica upamiętniająca spotkanie w tym miejscu bł. Jana Pawła II z młodzieżą 12 czerwca 1987 r. Rozpoczęła się społeczna zbiórka pieniędzy na ten cel, którą prowadzi Stowarzyszenie „Godność”, zrzeszające byłych działaczy „Solidarności”.

fot. Wojciech Milewski

westerplatte1

westerplatte2

– W 2001 r. podczas spotkania w Rzymie Ojciec Święty powiedział mi, że ciągle wspomina wizytę na Westerplatte. Tym bardziej muszą o tym pamiętać pozostali uczestnicy tamtego wydarzenia – argumentuje przewodniczący Stowarzyszenia „Godność” Czesław Nowak, wieloletni lider „S” w gdańskim porcie.

Tablica sfinansowana ze środków społecznych ma kosztować ok. 168 tys. zł. W kilka dni od rozpoczęcia zbiórki na ten cel zebrano 12 tys. zł. Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku zobowiązał się natomiast do uporządkowania terenu wokół tablicy, co ma kosztować ok. 70–80 tys. zł.

Środki na budowę tablicy można wpłacać na konto Stowarzyszenia „Godność” w Nordea Bank Polska: 69 1440 1387 0000 0000 1173 1635.

Tablica ma zostać ustawiona u podnóża kopca, na którym stoi pomnik Obrońców Wybrzeża. Jak podkreśla Ryszard Gruda ze Stowarzyszenia „Godność”, architekt i sędzia w konkursie na projekt architektoniczny tablicy, będzie ona miała prostą, minimalistyczną formę, która nie zdominuje obecnego pola bitwy na Westerplatte i będzie komponowała się z dotychczasowym pomnikiem.

W jednej części tablicy zostaną wygrawerowane pamiętne słowa, które papież–Polak wygłosił do młodych osób 12 czerwca 1987 r.: „Każdy z Was, młodzie przyjaciele, znajdzie też w życiu jakieś swoje Westerplatte, jakiś wymiar zadań, które musi podjąć i wypełnić. Jakiś porządek prawd i wartości, które trzeba utrzymać i obronić, obronić – dla siebie i innych”. Te słowa dodały duchowej siły „Solidarności” pod koniec lat 80., owocując m.in. strajkami w 1988 r. i przełomem roku 1989. Jak podkreślił Czesław Nowak, wypowiedź bł. Jana Pawła II z Westerplatte jest aktualna również dziś i może inspirować przedstawicieli kolejnych pokoleń. W drugiej części granitowej tablicy umieszczona zostanie symboliczna stuła papieska wykonana z białego marmuru.

To nie pierwsza inicjatywa tego typu Stowarzyszenia „Godność”, które nie tylko domaga się rozliczenia zbrodni komunizmu w Polsce i walczy o godne życie dla zapomnianych działaczy ruchu antykomunistycznego, ale również upamiętnia ważne postaci i wydarzenia z najnowszej historii Polski. To Stowarzyszenie „Godność” było inicjatorem m.in. powstania w Gdańsku monumentu Józefa Piłsudskiego (we Wrzeszczu) oraz wspólnego pomnika bł. Jana Pawła II i prezydenta USA Ronalda Reagana (w Parku im. Reagana w Jelitkowie).

Umieszczenie tablicy na Westerplatte będzie symboliczną klamrą scalającą ten fragment społecznej aktywności Czesława Nowaka. Jako działacz portowej „S” już w 1981 r. doprowadził on przywrócenia w tym miejscu krzyża usuniętego przez komunistyczne władze.

Jak mówi ks. infułat Stanisław Bogdanowicz, projekt ustawienia tablicy na Westerplatte uzyskał akceptację metropolity gdańskiego abp. Sławoja Leszka Głódzia, którego intencją jest, aby upamiętnione zostały wszystkie miejsca w Trójmieście, które odwiedził bł. Jan Paweł II.

ACH