Zbrodnia Wołyńska – spotkanie w gdańskim IPN we wtorek

Klub Historyczny im. gen. Stefana Roweckiego „Grota” zachęca do udziału w spotkaniu na temat  „Zbrodnia Wołyńsko-Małopolska – ludobójstwo popełnione przez nacjonalistów ukraińskich na obywatelach II RP w latach 1939-1947” .

W programie jest pokaz filmu IPN Gdańsk pt. „Zmarłych pogrzebać” oraz prezentacja zbioru opowiadań „Sprawiedliwi”.

Spotkanie odbędzie się w Gdańsku we wtorek 29 października br. w siedzibie IPN Gdańsk (al. Grunwaldzka 216) od godz. 17.

Wśród dyskutantów będzie Maryla Ścibor-Marchocka, poetka i prozaik, która zaprezentuje swój zbiór opowiadań „Sprawiedliwi”. Książka porusza tematykę stosunków polsko-ukraińskich w czasie krwawych wołyńskich nocy ze szczególnym uwzględnieniem pomocy niesionej przez Ukraińców polskim sąsiadom mordowanym przez nacjonalistów z OUN-UPA i okoliczną ludność.

Podczas spotkania autorka przeczyta fragmenty swoich opowiadań.

Kolejnym punktem spotkania będzie rozmowa z pracownikiem IPN Gdańsk Katarzyną Underwood, reżyserką filmu „Zmarłych pogrzebać” z muzyką skomponowaną przez Krzesimira Dębskiego, którego rodzina była świadkiem masakry w województwie wołyńskim   i uratowała się (niestety nie wszyscy) przed wybiciem chroniąc się w bronionym przed atakiem tłuszczy kościele w Kisielinie.Jego dziadek Leopold, lekarz, który leczył biednych Ukraińców za darmo i babcia zostali zamordowany przez bojówkarzy UPA. Pozostałych ukryli przez kilka dni zaprzyjaźnieni Ukraińcy.

Dokument filmowy swoją premierę miał w Gdyni 21 września br., jest wstrząsającą opowieścią świadków zbrodni na Wołyniu i Małopolsce Wschodniej.

Naszym obowiązkiem jest odnalezienie szczątków zamordowanych, ich godne pochowanie, postawienie krzyży, upamiętnienie, przypomnienie imion i nazwisk.wolyn

Płaskorzeźba w kościele NMP Gwiazdy Nowej Ewangelizacji w Toruniu (fot. ASG)

Przed kilku tygodniami władze Ukrainy zniosly moratorium na poszukiwania polskich ofiar. Prace poszukiwawczo-ekshumacyjne IPN, mają na celu godne upamiętnienie Polaków, których szczątki zostaną odnalezione. O zniesieniu moratorium postanowił nowo wybrany prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski, a w ślad za tym wiceminister spraw zagranicznych Ukrainy Wasyl Bodnar oświadczył, że Ukraina pozytywnie odpowiedziała na wniosek Polski o pozwolenie na wznowienie poszukiwań i ekshumacji.

Tymczasem ostatnio książka Wołyń zdradzony” autorstwa Piotra Zychowicza została wycofana z konkursu „Historyczna książka roku”, który współorganizuje Telewizja Polska, Polskie Radio, IPN i Narodowe Centrum Kultury.

- Wszyscy zostaliśmy oszukani. Posunięto się do obrzydliwych metod. To zamach na zwykłą ludzką przyzwoitość, nie tylko na mnie i na moją książkę, ale przede wszystkim na wolność słowa w Polsce i wolność debaty publicznej, to jest działalność rodem z PRL – skomentował autor.

W obronie książki Piotra Zychowicza stanął m.in. prof. Sławomir Cenckiewicz, rzecznik praw obywatelskich Adam Bodnar, publicyści Łukasz Warzecha i Rafał Ziemkiewicz, ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski i gen. Roman Polko.

„Wołyń zdradzony” opowiada historię rzezi wołyńskiej. Zychowicz pisze o „zdradzie” i postawie dowództwa Armii Krajowej, które nie podjęło działań by obronić polską ludność przed hordami morderców.

Konkurs „Książka Historyczna Roku” o nagrodę im. Oskara Haleckiego dotyczy najlepszych publikacji naukowych i popularnonaukowych, które są poświęcone dziejom Polski w XX w. Książka Piotra Zychowicza prawdopodobnie zdobyłaby nagrodę. Ostatecznie tegoroczna edycja konkursu „Książka Historyczna Roku” została unieważniona w „trosce o wiarygodność i prestiż Nagrody”.

ASG