Zbliża się rocznica strajków w sierpniu 1988 r. – przekaż zdjęcia i pamiątki!

Tegoroczny sierpień będzie wyjątkowy – przypada wówczas nie tylko kolejna rocznica Sierpnia ’80, ale również 25 rocznica strajków w sierpniu 1988 r., które doprowadziły do ponownej rejestracji NSZZ „Solidarność”. Z tej okazji Region Gdański przygotowuje okolicznościową wystawę oraz specjalne wydanie „Magazynu Solidarność”.

Jeśli posiadają Państwo w swoich zbiorach zdjęcia, ulotki, egzemplarze „bibuły” lub inne pamiątki z 1988 r., prosimy o kontakt z Działem Informacji i Promocji Regionu Gdańskiego (magazyn@www.solidarnosc.gda.pl, tel. 58 301 71 21 lub 58 308 42 72, ul. Wały Piastowskie 24, I p., p. 114).

Na nasz apel odpowiedział m.in. Bogusław Gołąb, który przekazał zdjęcia ze strajku w Stoczni Północnej im. Bohaterów Westerplatte. Czekamy na kolejne pamiątki i zdjęcia. Strajki w sierpniu 1988 r. to jedna z najpiękniejszych, a jednocześnie najbardziej zapomnianych kart z historii „Solidarności”.

Więcej o strajkach w 1988 r.

Fot. B. Gołąb.