Zbiórka pamiątek po Księdzu Jerzym

Żoliborskie Sanktuarium Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki rozpoczyna zbiórkę zdjęć i dokumentów związanych z ks. Jerzym. Chce też nagrywać wypowiedzi świadków jego życia. Zwróciło się więc z prośbą o udostępnianie wszystkich informacji związanych z życiem i śmiercią ks. Jerzego.

W prośbie do gdańskiej „S” czytamy; „Wybrzeże i Gdańsk to niezwykle ważne miejsca dla ks. Jerzego i dla nas. Przeczuwamy, że jest tam wielu cennych jego świadków. Co do dokumentów, zdjęć i listów, które pisał… nie mamy zamiaru ich odbierać… naszym celem jest zeskanowanie tych dokumentów i włączenie do rozbudowywanego archiwum. Świadków zaś chcemy nagrywać przed kamerą i stworzyć zbiór wspomnień dostępnych dla ludzi młodych, żeby mogli nie tylko czytać, ale też usłyszeć tą historię wprost z ust ludzi. Zbiór ten będzie dostępny w internecie”.

Paweł Kęska
Specjalista ds. projektów rozwoju Muzeum, Ośrodka Dokumentacji Życia i Kultu oraz Sanktuarium, Błogosławionego Ks. Jerzego Popiełuszki
Ul. Hozjusza 2, 01-565 Warszawa
muzeum@muzeumkspopieluszki.pl

Osoby, które posiadają pamiątki po ks. Jerzym, a także te które są świadkami Jego życia i wyrażą chęć wypowiadania się na ten temat proszone są o kontakt z Krzysztofem Żmudą, regionalnym koordynatorem służb przy grobie ks. Jerzego mailem na adres: kzmuda@vp.pl lub telefonicznie: 502193048.

Przesłanie takiej informacji do koordynatora Żmudy jest formą uwiarygodnienia świadka, o co prosi ks. proboszcz z kościoła na warszawskim Żoliborzu, przy którym funkcjonuje muzeum poświęcone bł. ks. Jerzemu Popiełuszce.

(mig)