Zawsze wierni – rzecz o stowarzyszeniu Godność

13 grudnia, w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Sali BHP odbyła się uroczysta premiera filmu dokumentalnego „Zawsze wierni – rzecz o stowarzyszeniu Godność” wyprodukowanego przez TVP 3 Gdańsk.

Zdjęcia: Wojciech Milewski

Wydarzenie to stało się też okazją do uhonorowania przyjaciół stowarzyszenia. I tak, honorowymi członkami Stowarzyszenia Godność zostali: ksiądz arcybiskup metropolita gdański Sławoj Leszek Głódź, europoseł Anna Fotyga, sekretarz stanu w kancelarii prezydentów Lecha Kaczyńskiego i Andrzeja Dudy Maciej Łopiński oraz mec. Tadeusz Kilian, obrońca opozycjonistów w stanie wojennym.

Na uroczystości obecni byli oprócz wyżej wymienionych liczni goście, w tym prezes TVP Jacek Kurski i dyrektor Oddziału Gdańskiego TVP Joanna Strzemieczna-Rozen, a także autorzy filmu. Obecni byli również ks. kanonik Ludwik Kowalski, proboszcz parafii św. Brygidy, a także przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

Stowarzyszenie Godność zrzesza byłych opozycjonistów, za działalność w „Solidarności” represjonowanych przez władze komunistyczne w latach 80. Członkowie Stowarzyszenia pielęgnują pamięć o tych, którzy już odeszli, a przyczynili się do odzyskania suwerenności. Na różne sposoby: między innymi, fundując tablice i pomniki, m.in. pomnik Jana Pawła II i prezydenta Stanów Zjednoczonych, Ronalda Reagana czy tablicę upamiętniającą pobyt Ojca Świętego Jana Pawła II na Westerplatte.