Zawody przyszłości

Rynek pracy nieustannie się zmienia. Niektóre zawody, które dawały pracę jeszcze kilkanaście lat temu, praktycznie przestają istnieć. I niestety nie zawsze zdarza się, że praca naszych marzeń pokrywa się z zapotrzebowaniem na rynku, a więc i dobrym wynagrodzeniem. Ale analitycy rynku pracy wskazują, jakie zawody będą potrzebne w najbliższej i dalszej przyszłości, jakie też odchodzą do lamusa.

W ciągu kilku lat takie zawody jak agent ubezpieczeniowy, bibliotekarz, recepcjonista czy księgowy mogą przestaną istnieć. Mają zostać bowiem zastąpione przez specjalne systemy, które powoli wchodzą w życie. Automatyzacja bardzo wpłynęła na rozwój IT, ale tez na przykład w rolnictwie. W tych branżach będą potrzebni specjaliści, a nowe stanowiska pracy wciąż poszukują świeżych umysłów ścisłych. W wielu krajach w sklepach nie ma już sprzedawców, bo zastąpiły ich kasy samoobsługowe. Tak jest na przykład w Wielkiej Brytanii. To ma się stać normą. Także stanowiska związane z obsługą klienta mają zniknąć z rynku pracy. O miejsca pracy nie będą musieli się natomiast martwić ludzie, których nie da się zastąpić maszynami/systemami. A więc osoby zatrudnione w branży rozrywkowej, kreatywnej i w mediach. Nowe zawody to także: influencer (Influence marketing definiowany jest jako działania marketingowo-reklamowe skierowane do osób, które mają silny wpływ na swoich odbiorców) czy coaucher. Obserwujemy też zjawisko pod nazwą job sharing (to forma pracy polegająca na dzieleniu się stanowiskiem. Najpierw pojawiła się w USA, potem trafiła do Europy Zachodniej, a obecnie rozwija się też w Polsce).

zola

Zawody, które będą najbardziej poszukiwane w przyszłości:

Grafik

Projektant UX

Architekt

Programista

Specjalista ds. e-commerce

Analityk biznesowy-finansowy

Inżynier badawczo-rozwojowy

Specjalista ds. automatyzacji

Projektant obiektów drukarek 3D

Projektant rzeczywistości wirtualnej