Zawalczmy o wolne niedziele dla pracowników handlu? Pomóż nam zbierać podpisy pod obywatelskim projektem ustawy!

Trwa akcja zbierania podpisów pod inicjatywą ustawodawczą „Wolne niedziele dla pracowników handlu”. Niektórzy działacze związkowi i organizacje związkowe podeszli do apelu „Solidarności” z dużą odpowiedzialnością. Dobrym przykładem jest KZ NSZZ „Solidarność” Dovista Polska SA, która zebrała 260 podpisów. Dodajmy, że organizacja liczy 330 członków.

– Z przyjemnością stwierdzam, że nasi członkowie solidaryzują się z osobami, które pracują w niedziele. Rozumieją, że pracownicy powinni mieć prawo do wolnego w tym dniu. Uważam, że każdy związkowiec powinien włączyć się w akcję, którą firmuje „Solidarność”. Włączyć także w nią znajomych, przyjaciół, rodzinę. My nadal zbieramy podpisy. Nasza akcja jeszcze się nie zakończyła. Mamy już kolejne dziesięć list z podpisami, które niebawem złożymy w Regionie Gdańskim – mówi Tomasz Muszyński, przewodniczący „Solidarności” w Dovista Polska SA.

Prosimy o włączenie się do akcji wszystkich związkowców!

Przypominamy, że z inicjatywy Sekretariatu Banków, Handlu i Usług NSZZ „Solidarność” powstał komitet obywatelski, który zbiera podpisy pod projektem ustawy ograniczającej handel w niedziele. Zakaz handlu w niedziele miałby objąć nie tylko 1,5 mln pracowników tej branży, ale także kilkaset tysięcy zleceniodawców.

Po złożeniu wniosku odbędzie się w Sejmie pierwsze czytanie, po którym ustawa trafi do komisji sejmowej, gdzie ostatecznie zostanie wypracowany kształt ustawy.

Pobierz listę do zbierania podpisów w pliku docx

Pobierz listę do zbierania podpisów w pliku PDF

wolnaniedziela.pl

zola