Zaszczytna służba przy grobie Bł. Ks Jerzego Popiełuszki

Za nami kolejny rok trzymania straży przy grobie naszego patrona. Do udziału w tym zaszczytnym zobowiązaniu wobec kapelana i patrona „Solidarności” zachęca regionalny koordynator służb w Regionie Gdańskim NSZZ „S” Krzysztof Żmuda, przewodniczący KM NSZZ „S” w Remontowa Shipbuilding.

Szczególnego wymiaru zobowiązanie Związku nabrało po ogłoszeniu przez papieża Franciszka patronatu księdza Jerzego nad NSZZ „Solidarność”.

W Regionie Gdańskim NSZZ „S” jest kilka związkowych grup, które systematycznie pełnią zaszczytną służbę. Raport przygotowany przez przewodniczącego KM NSZZ „S” w Remontowa Shipbuilding opisuje, iż w 2016 r. związkowcy jako Region Gdański NSZZ „S” pełnili służbę przy grobie swego Patrona przy kościele św. Stanisława Kostki 19 razy. W slużbę zaangażowały się 134 osoby z 14 organizacji zakładowych. Były to:

1. KM NSZZ ,,S” Stocznia Remontowa Shipbuilding SA – 2 razy

2. KM NSZZ,, S” Port Gdański – 2 razy

3. KM NSZZ,,S” Stocznia Gdańsk SA_2 razy

4. Regionalna Sekcja Oświaty i Wychowania Gdańsk – 2 razy

5. Oddział „S” Chojnice

6. KZ NSZZ ,,S” Polfarma Starogard Gdański

7. KZ NSZZ ,,S” Polmlek Maćkowy

8. Regionalna Sekcja Służby Zdrowia NSZZ „S”

9. Regionalna Komisja Rewizyjna

10. Regionalna Sekcja Emerytów i Rencistów

11. Bractwo Oblatów Św. Brygidy w Gdańsku _ 2 razy

12. Oddział „S” Kościerzyna

13. KZ NSZZ „S” AWFiS Gdańsk – 2 razy

14. KZ NSZZ „S” ZNTKiM

Łącznie w trakcie 19 służb w 2016 roku uczestniczyło 134 osoby.  25 osób było dwa razy, a 41 osób było po raz pierwszy.