Zasłużony działacz „Solidarności” nie żyje

5 stycznia zmarł Andrzej Krzywdziński, były zastępca przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Mostostalu Chojnice.

krzywdzinski1

Kiedy w sierpniu 1980 roku w całej Polsce zaczęły się strajki, również w Mostostalu powstał Komitet Strajkowy, w którym znalazł się Andrzej Krzywdziński. Kiedy powstała „Solidarność”, wszedł do jej kierowniczych struktur w Mostostalu. W czasie stanu wojennego działał w strukturach podziemnych, a kiedy w 1989 roku reaktywowano Związek w Mostostalu Chojnice, został zastępcą przewodniczącego Komisji Zakładowej. Tę funkcję pełnił do emerytury.

- Empatia, poczucie humoru i koleżeńskość Andrzeja sprawiły, że utworzył się zgrany zespół. Razem jeździliśmy na wycieczki i spływy kajakowe – wspomina Stanisław Kowalik, były przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Stoczni Gdańsk S.A. Oddziale Mostostal Chojnice, aktualny przewodniczący Komisji Terenowej Emerytów i Rencistów NSZZ „S” przy Oddziale ZRG w Chojnicach.