Zasłużeni dla NSZZ „Solidarność”

Mecenas Anna Bogucka-Skowrońska, Andrzej Gwiazda i Andrzej Kołodziej odebrali 11 grudnia tytuły „Zasłużony dla NSZZ Solidarność”, przyznane przez XXVII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „S” 8-9 października w Bielsku-Białej. Uroczystość odbyła się podczas spotkania wigilijnego pracowników Komisji Krajowej i Regionu Gdańskiego NSZZ „S” w historycznej Sali BHP w Gdańsku.

zasluzeni_2014

Zasłużeni dla NSZZ „Solidarność” 2014: Andrzej Kołodziej, Anna Bogucka-Skowrońska, Andrzej Gwiazda. Fot. Paweł Glanert

– Cieszę się, że „Solidarność” nadal broni interesów pracowniczych. W latach 80. „Solidarność” obaliła jedną ideologię – komunistyczną, dzisiaj działa w warunkach schyłku drugiej ideologii – liberalnej, która zakłada, że trzeba odebrać biednym, aby dołożyć bogatym. Związki zawodowe są potrzebne, m.in. zapewniają postęp gospodarczy, ponieważ nie dopuszczają do wyzysku pracowników najemnych i zmuszają przedsiębiorców do konkurowania na innych polach, np. wprowadzania nowych rozwiązań technicznych. Związki zawodowe dążą również do wyższych wynagrodzeń, a więc zwiększają siłę nabywczą społeczeństwa, co także powoduje rozwój gospodarczy – podkreślał, dziękując za wyróżnienie Andrzej Gwiazda, kawaler Orderu Orła Białego, współtwórca Wolnych Związków Zawodowych „Wybrzeża” i NSZZ „Solidarność”, były wiceprzewodniczący Związku.

Anna Bogucka-Skowrońska, sędzia Trybunału Stanu, adwokat broniąca w latach 80. działaczy „Solidarności” w procesach politycznych, również argumentowała, że rola „Solidarności” się nie skończyła. – To nie tylko związek, to także ważna instytucja społeczna. „Solidarność” musi być strażnikiem narodowej pieczęci w każdych okolicznościach – mówiła zasłużona współtwórczyni Związku w Regionie Słupsku.

Trzecim wyróżnionym był Andrzej Kołodziej, lider strajku w sierpniu 1980 r. w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni, prezes Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna. – Marzy mi się sytuacja, w której ulicami Warszawy przejdzie milionowa manifestacja „Solidarności” – zachęcał do działalności w związkach zawodowych sygnatariusz Porozumień Sierpniowych.

Na spotkaniu wigilijnym związkowców obecnych było kilkaset osób. Modlitwę poprowadził abp Sławoj Leszek Głódź. Metropolita gdański życzył Związkowi, aby był żywym i twórczym organizmem, tak jak ramka pszczela w ulu. Zachęcał do aktywności wszystkich członków Związku. – Nie czas chować sztandary, trzeba je chwycić jeszcze mocniej i podnieść wyżej – mówił abp Sławoj Leszek Głódź, który zaprosił wszystkich na mszę św. w III Niedzielę Adwentu 14 grudnia o godz. 13 w Kolegiacie pw. św. Ignacego Loyoli w Gdańsku Starych–Szkotach.

Obecni byli również m.in. proboszcz Bazyliki św. Brygidy ks. kanonik Ludwik Kowalski, przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda i przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla. – Życzę wszystkim, aby spełniły się słowa kolędy: „Podnieś rękę Boże Dziecię, błogosław Ojczyznę miłą. W dobrych radach, w dobrym bycie, wspieraj jej siłę swą siłą” – złożył bożonarodzeniowe życzenia szef gdańskiej „Solidarności”.

ACH