Zarząd Regionu Gdańskiego – Polska moje miejsce, mój kraj. Wzruszający koncert laureatów

Występy muzyczne laureatów konkursu „Polska – moje miejsce, mój kraj” i wernisaż prac plastycznych nadesłanych na konkurs – pokazały, że młodzież umie opowiadać o historii swojej ojczyzny. Mądra edukacja sprawia, że lekcja historii nie jest, bo i nie może być, nudna. Dzisiaj prosty wykład nie wystarczy. Trzeba ją uzupełnić o muzykę, obraz, przekaz plastyczny. Tegoroczna edycja konkursu zorganizowanego przez oświatową Solidarność swoim rozmachem zaskoczyła organizatorów. Uczestniczyło w nim ponad dwustu uczniów. W poniedziałek związkowcy mogli przekonać się jak ambitną i zdolną mamy młodzież. Nic więc dziwnego, że poseł PiS Janusz Śniadek i przewodniczący „S” Krzysztof Dośla  z dumą wręczali nagrody konkursowym laureatom.

Konkurs dał odpowiedź – Jak uczyć historii? Poprzez popularyzację dziejów ojczystych.

– Piękna jest polska oświata. Oby tylko nikt nie kazał jej pracować do 67 roku życia – komplementował nauczycielki przewodniczący oświatowej Solidarności Wojciech Książek.

Następnie przyszła kolej na wyczekiwane minireczitale. Monika Jakubek, zdobywczyni I miejsca z SP nr 8 w Gdańsku wykonała „Warszawo ma” znany utwór „pianisty” Spielmana z filmu „Zakazane piosenki” z 1945 roku.

Dominika Dawidowska z Młodzieżowego  Domu Kultury Gdynia, wykonawczyni o interesującym głosie  wykonała „Tango na głos orkiestrę i jeszcze jeden głos” utwór Maryli Rodowicz obrazujący z lekką ironią polską rzeczywistość lat 90.

Julita Zielińska dynamicznie wykonała we własnej interpretacji „Balladę o Janku Wiśniewskim”. Reprezentantka MDK Lębork, tak jak pozostali wykonawcy, zebrała zasłużone oklaski.

– Warto naprawdę warto wspierać takie inicjatywy – apelował przewodniczący Książek.

Jako, że ZRG „S” zebrało się w rocznicę rozpoczęcia rozstrzeliwania strzałami w tył głowy polskich oficerów w Katyniu w 1940 roku i w przeddzień trzeciej rocznicy tragedii smoleńskiej zebrani uczcili daninę krwi złożoną przez oficerów i polską delegację zmierzającą w 2010 roku by oddać im hołd.

Zuzanna Gadomska wykonała utwór „Nielegalne kwiaty, zakazany krzyż” z lat 80. Uczennica z zespołu szkół i GOK w Zaleskich koło Ustki przyjęta została oklaskami. Tym bardziej, że utwór wpisał się w najnowszą historię i tom co działo się na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie po 10 kwietnia 2010 roku. Członkowie ZRG „S” i goście minutą ciszy uczcili zamordowanych oficerów i tragedię lotu Tu–154 M do Smoleńska.

Patronat nad konkursem sprawowały ZRG NSZZ „S”, pomorskie Kuratorium Oświaty w Gdańsku  i Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego. Lista wspierających jest długa. To m.in. KM NSZZ „S” w Porcie Gdańskim, Polpharmie SA, Porcie Gdańskim, Politechnice Gdańskiej, Instytut Promocji Nauczycieli „S”, Stoczni Remontowej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego.

ASG

Zdjęcia: Artur S. Górski