W kwietniu będą protesty

– Organizacje mogą skorzystać ze wsparcia funduszu na pozyskiwanie nowych członków – poinformował przedstawicieli gdańskich i sopockich organizacji związkowych skarbnik Zarządu Regionu Gdańskiego Stefan Gawroński podczas spotkania w dniu 25 marca 2015 r.

Fundusz nosi nazwę Razem Bezpieczniej. Żeby uzyskać dofinansowanie, trzeba złożyć projekt z kosztorysem. Zastępca przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego Roman Kuzimski podkreśla, że pozyskiwania nowych członków nie należy mylić z działalnością promocyjną. – Jest wiele zakładów pracy, które mają naprawdę duże pole do popisu. Chodzi o to, żeby nie „kupować” ludzi, tylko tłumaczyć im, że dzięki samej obecności organizacji związkowej pracodawca musi liczyć się z tym, że ktoś może zacząć zadawać pytania albo mówić o firmie, burząc jej pieczołowicie budowany wizerunek. Często tego nie doceniamy – mówił wiceprzewodniczący podczas zebrania.

Przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla podkreślił, że akcja ulotkowa w naszym regionie była sukcesem, bo wielu posłów udało się zastać w ich biurach, podczas gdy w skali kraju związkowcy często napotykali zamknięte drzwi. Przedstawił też zebranym informacje związane z nową formą dialogu spolecznego. – W sobotę zakończyły się negocjacje, a jutro zostanie nam przedstawiony projekt powstającej Rady Dialogu. Minister Pracy zobowiązał się w obecności pracodawców, że będzie to projekt rządowy, czyli posłowie nie będą wprowadzali do niego poprawek. Przewodniczący Rady Dialogu ma zmieniać się co rok. To stanowisko będą piastować naprzemiennie przedstawiciel związków zawodowych, przedstawiciel pracodawców i przedstawiciel strony rządowej. Po dwóch latach nieobecności w Komisji Trójstronnej będziemy mogli otworzyć nowy rozdział w dziejach instytucji dialogu – mówił przewodniczący.

Szef gdańskiej „Solidarności” poinformował też związkowców o najbliższych działaniach protestacyjnych. 7 kwietnia (w Światowy Dzień Zdrowia) odbędzie się pikieta Służby Zdrowia pod Ministerstwem Zdrowia i siedzibą Prezesa Rady Ministrów. 13 kwietnia związkowcy z Poczty Polskiej przeprowadzą akcję protestacyjną, do strajku włącznie. Przyczyną są plany likwidacji małych urzędów pocztowych.  Na 28 kwietnia zaplanowała swój protest oświatowa „Solidarność”. Przedtem, do 15 kwietnia, wchodzące w jej skład komisje rozpoczną spory zbiorowe. Nauczyciele protestują przeciwko biurokratyzacji oświaty i zamykaniu placówek – zwłaszcza, że w tych szkołach, które pozostały, dzieci uczą się nawet na trzy zmiany.

MarWer