Zarząd Regionu Gdańskiego: Wybory prezydenckie i Rada Dialogu Społecznego

Projekt ustawy o Radzie Dialogu Społecznego to główny temat posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarności”, które odbyło się 8 kwietnia 2015 sali Akwen. Gościem władz regionalnej „Solidarności” był były przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, a obecnie poseł Prawa i Sprawiedliwości Janusz Śniadek.

Zdjęcia: Olga Zielińska

Głosuj na Dudę

Spotkanie z posłem Januszem Śniadkiem rozpoczęło kwietniowe posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego. Były przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” nawiązał do akcji odwiedzania biur poselskich, które w marcu przeprowadziła „Solidarność”. – Gdy odwiedziła mnie delegacja „Solidarności” to muszę powiedzieć, że byłem w komfortowej sytuacji, gdyż program kandydata Prawa i Sprawiedliwości na prezydenta wpisuje się w dwanaście postulatów przedstawionych przez trzy centrale związkowe, a więc między innymi skrócenie wieku emerytalnego, podwyższenia płacy minimalnej czy ograniczenia tzw. umów śmieciowych – mówił poseł Śniadek. Jego zdaniem w interesie pracowników i członków naszego Związku jest udział w majowych wyborach prezydenckich i poparcie kandydatury Andrzeja Dudy, który gwarantuje, że w ramach uprawnień prezydenta dbać będzie o interesy pracowników. Przypomnijmy, że obecny prezydent Bronisław Komorowski podpisał ustawę o wydłużeniu wieku emerytalnego. Dla Janusza Śniadka wybór między Andrzejem Dudą a obecnie urzędującym prezydentem, to wybór między Polską z dumnym orłem i flagą biało-czerwoną a Polską z czekoladowym orłem i różową flagą.

Dialog po nowemu

- Jednym z pierwszych tematów, które wniesiemy po wznowieniu dialogu społecznego na szczeblu krajowym, będzie problem wieku emerytalnego – powiedział przewodniczący Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla na kwietniowym posiedzeniu Zarządu Regionu, prezentując projekt ustawy o Radzie Dialogu Społecznego. Przypomnijmy – prawie dwa lata temu przedstawiciele reprezentatywnych central związkowych zawiesili swój udział w Komisji Trójstronnej Dialogu Społecznego oraz komisji wojewódzkich dialogu społecznego. Strona związkowa przygotowała projekt ustawy, którego celem było wprowadzenie nowych zasad dialogu społecznego, tak by mógł być on skutecznym narzędziem rozwiązywania problemów społecznych. Udało się nawiązać współpracę z organizacjami pracodawców, strona rządowa przystąpiła do negocjacjami dopiero niedawno. 21 marca br. przedstawiciele trzech strony dialogu społecznego przyjęli wspólny projekt ustawy o Radzie Dialogu Społecznego i innych instytucjach dialogu społecznego. Kilka dni później projekt zatwierdziła Komisja Krajowa. Zdaniem Krzysztofa Dośli nowa ustawa daje szansę na nowe otwarcie, jeśli chodzi o dialog społeczny w Polsce. Wiele jej zapisów jest zgodnych z projektem opracowanym przez stronę związkową. I tak członkowie Rady Dialogu powołani będą przez prezydenta, a swój mandat będą musieli sprawować osobiście. Rada będzie miała również prawo przygotowywania projektów ustaw, które za pośrednictwem odpowiednich ministrów będą przedkładane rządowi, a ich odrzucenie będzie wymagało pisemnego uzasadnienia. Wejście ustawy w życie uzależnione jest od strony rządowej i posłów koalicji PO-PSL. Minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz obiecał, że ustawa zostanie skierowana na szybką ścieżkę legislacyjną.

W części poświęconej informacjom z zakładów pracy omówiono sytuację w Poczcie Polskiej, oświacie i służbie zdrowia.