Zarząd Regionu Gdańskiego: „Solidarność” odwiedziła parlamentarzystów

Akcja protestacyjna NSZZ „Solidarność”, przygotowania do rocznicy 4 czerwca 1989 roku oraz sytuacja w zakładach pracy to główne tematy lutowego posiedzenia Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność”.

zrg-4-02-2019-1

31 stycznia i 1 lutego związkowcy z NSZZ „Solidarność” odwiedzili biura parlamentarne Zjednoczonej Prawicy. Odbyła się tez konferencja prasowa, na której zostały przedstawione postulaty Związku. Na posiedzeniu ZRG 4 lutego przebieg akcji w poszczególnych powiatach przedstawili kierownicy oddziałów. I tak 31 stycznia Wojciech Kleina, kierownik Oddziału w Tczewie spotkał się z  posłem PiS Kazimierzem Smolińskim. W trakcie krótkiej rozmowy poseł obiecał, że będzie wspierać działania „Solidarności”, zwłaszcza te dotyczące oświaty. 1 lutego przewodnicząca KM Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni Zdzisława Hacia oraz przewodniczący Rady Oddziału Gdynia ZRG „S” Aleksander Kozicki spotkali się z posłem Marcinem Horałą. W Chojnicach Bogdan Tyloch, kierownik Oddziału ZRG „S”, Maciej Werra, przewodniczący „Solidarności” tamtejszej oświaty, i Krzysztof Bigus, skarbnik KM POWiK, spotkali się z posłem Aleksandrem Mrówczyńskim, któremu wręczyli pakiet dokumentów. W Malborku Maria Pawlikowska, przewodnicząca „S” malborskiej oświaty, wraz z Florianem Słończyńskim, kierownikiem Oddziału ZRG „S”, wymieniali poglądy na temat sytuacji m.in. w szkolnictwie z posłem Tadeuszem Cymańskim.

W części poświęconej sytuacji w zakładach pracy mówiono między innymi o porozumieniach, jakie zawarto w sprawie Regionalnego Ośrodka Psychiatrii Sądowej w Starogardzie Gd. oraz podwyżek w PGW Wody Polskie SA.

Niestety, wciąż nierozwiązane są problemy w Porcie Gdańsk Eksploatacja oraz w Stoczni Wojennej. Członkowie ZRG omówili również problemy związane z wprowadzaniem Pracowniczych Planów Kapitałowych.

Członkowie regionalnych władz NSZZ „Solidarność” przyjęli, na wniosek Karola Guzikiewicza zastępcy przewodniczącego KM „Solidarności” Stoczni Gdańskiej uchwałę o zwołaniu uroczystego  posiedzenia Zarządu Regionu w dniu 4 czerwca. Uchwalono tez plan budżetu Zarządu Regionu Gdańskiego na 2019 rok.