Zarząd Regionu Gdańskiego: przed wyborami parlamentarnymi

Zbliżające się wybory parlamentarne i sytuacja w zakładach pracy to główne tematy posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego, które odbyło się 9 września br. w gdańskiej siedzibie „Solidarności”. Zanim jednak związkowcy zajęli się omawianiem bieżących spraw złożyli hołd ofiarom  zbrodni Piaśnickiej.

zrg-9-09-2019

– W tym roku mija 80 rocznica zbrodni w Piaśnicy. Do dnia dzisiejszego nie wiadomo, ile jest ofiar jednej z pierwszych zbrodni niemieckich przeprowadzonych na tak wielką skalę w czasie II wojny światowej – mówiła Teresa Patsidis, zastępca dyrektora Muzeum Stutthof ds. Muzeum Piaśnickiego, która była gościem wrześniowego posiedzenia regionalnych władz gdańskiej „Solidarności”. Niemcy ukrywali zbrodnię, a potem zacierali jej ślady.  W Piaśnicy zamordowani zostali przedstawiciele polskiej elity politycznej, gospodarczej i kulturalnej z Pomorza Gdańskiego. Zginęły tam również osoby przewożone koleją z terenów Trzeciej Rzeszy. Wśród nich były osoby chore psychicznie, przeciwnicy ideologii nazistowskiej oraz Polacy i Czesi mieszkający przed wojną na terenie Niemiec. Członkowie ZRG obejrzeli film poświęcony zbrodni w Piaśnicy.

Gościem drugiej części posiedzenia Zarządu Regionu był poseł Janusz Śniadek, który przedstawił efekty swojej czteroletniej pracy w Sejmie. Były przewodniczący „S” do największych swoich sukcesów zaliczył przyjęcie ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę, przyjęcie ustawy nakazującej pracodawcy zawarcie z pracownikiem umowy na piśmie przed podjęciem przez niego pracy, obniżenie emerytury byłym esbekom, oraz wprowadzenie tzw. dodatku godnościowego dla osób o statusie osoby szykanowanej i represjonowanej w okresie PRL-u. Janusz Śniadek startuje do Sejmu z czwartego miejsca z listy Prawa i Sprawiedliwości w okręgu Gdyńsko-Słupskim.