Zarząd Regionu Gdańskiego. Powyborcze oczekiwania

Powyborcze oczekiwania związane z formowanym rządem, szczególnie ze sfery gospodarki morskiej i wewnątrzzwiązkowa demokracja zdominowały obrady ZRG NSZZ „Solidarność” 4 listopada br.

zrg 5 list2019-1

zrg 5 list2019-2

zrg 5 list2019-3

W nowej kadencji parlamentu i rządu związkowcy zwracali uwagę konieczność strategicznego zaangażowania ze strony państwa w odniesieniu do przyszłości sektora stoczniowego i jego pracowników.

Obecny na ZRG Janusz Śniadek, który w poselskich ławach zasiądzie po raz trzeci, podziękował za poparcie i oddane na niego głosy w październikowych wyborach. Przypomniał, że ostateczny kształt i program rządu poznamy wraz z inauguracją Sejmu nowej kadencji i z expose premiera. Na 12 listopada br. zwołane zostało inauguracyjne posiedzenie Sejmu, na którym posłowie złożą ślubowanie. Przypomnijmy, że w okręgu 26 tzw. gdyńsko-słupskim po pięć mandatów zdobyły Prawo i Sprawiedliwość oraz Koalicja Obywatelska. Dwa mandaty do Sejmu wchodzą z listy Lewicy, a po jednym z PSL i Konfederacji Wolność i Niepodległość.

W okręgu gdyńsko-słupskim na Prawo i Sprawiedliwość oddano 36,4 proc. głosów, a Koalicję Obywatelską poparło 35,9 proc. głosujących. Lista PiS po raz pierwszy pozyskała większe poparcie niż PO z przyległościami, od lat na Pomorzu tworząca lokalny aparat władzy samorządowej.

Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” wyraził nadzieję, że poseł Janusz Śniadek pozostanie przewodniczącym Rady Ochrony Pracy, a poprzez posłów z Pomorza będzie można lobbować na rzecz Pomorza w komisjach Infrastruktury i Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

– To wsparcie będzie nam bardzo potrzebne, bo jest kilka spraw, które nie mogą czekać na odroczenie na lepsze czasy – zapowiedział Dośla, wymieniając gospodarkę morską.

Gospodarka morska, a szczególnie okrętownictwo to temat niezwykle palący. Tym większe będą oczekiwania skierowane do rządu po 12 listopada br. i wymagania od nowo wybranych oraz tych doświadczonych posłów z Pomorza by realnie wspierać sektor okrętownictwa na naszym Wybrzeżu. To o tyle trudne, że sprawami stoczniowymi zajmuję się ministerstwa gospodarki morskiej, obrony narodowej oraz Agencja Rozwoju Przemysłu S.A.

Dość przypomnieć, że od służące od 18 lat w MW RP okręty typu Oliver Perry, czyli ORP „Gen. K. Pułaski” (USS „Clark”) i ORP „Gen. T. Kościuszko” (USS „Wadsworth”) pływały w US Navy od 1980 r. Jedyna „jaskółka” zmian, a właściwie kormoran, to niszczyciel min typu „Kormoran”, na którym 28 listopada 2017 r. została podniesiona bandera. Zbliża się też podniesienie bandery na ORP Ślązak, patrolowcu.

Krzysztof Dośla zakreślając pole do działania wskazał też m.in. na sytuację pracowników handlu wielkopowierzchniowego i utrudnianie działalności związkowej w tej branży.

Na zebraniu ZRG gościł też Adam Chmielecki, od 23 września nowy prezes publicznego Radia Gdańsk SA. Chmielecki, wydawca, politolog i publicysta, współpracował z miesięcznikiem „Magazyn Solidarność”. Jest autorem książek „Wokół Solidarności” i „Solidarni i niepodlegli”, wydanej z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Jest współautorem  dwutomowej biografii śp. Lecha Kaczyńskiego, jest współautorem albumu „Moim powołaniem jest służba publiczna. Rzecz o Macieju Płażyńskim”.

Przed prezesem Chmieleckim szereg wyzwań. Zadeklarował przede wszystkim, że wywodząc się z „S” jest  pozostanie człowiekiem wiernym ideom „Solidarności”.

– ”Solidarność” to jest moja tożsamość. Tutaj jest moje naturalne środowisko – mówi prezes Chmielecki.

Przypomnijmy, że liderem rynku radiowego w Trójmieście w drugim i trzecim kwartale br. było RMF FM. Drugie miejsce zajęło Radio ZET. Radio Gdańsk w tym roku z kwartalnym 6,5-8,1 proc. udziałem w trójmiejskim rynku jest w czołówce. Radio Gdańsk jest też w krajowej czołówce najbardziej opiniotwórczych mediów regionalnych (prasa i rozgłośnie), mierzonych liczbą cytowań.

W poniedziałek Regionalna Komisja Wyborcza w Regionie Gdańskim przeanalizowała wyniki wyborów do związkowych komisji zakładowych i międzyzakładowych. Była to też okazja do przypomnienia zapisów statutowych dotyczących wewnątrzzwiązkowej demokracji. Prezentował je Stefan Gawroński. Wybory przeprowadzono w 400 organizacjach. Tylko w pięciu przypadkach zgłoszono protesty.

Wśród informacji z zakładów pracy znalazły się m.in. te dotyczące przemysłu stoczniowego. Sytuację w PGZ Stocznia Wojenna pokrótce omówił Mirosław Kamieński, związkowy lider NSZZ „S” w PGZ Stoczni Wojennej i przewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Cywilnych MON NSZZ „S”, relacjonując porozumienie płacowe w stoczni.

Z kolei okazało się, że Brexit odbił się, co było do przewodzenia, także na pomorskich firmach. Szykują się zwolnienia pracowników z należącej do Duńczyków fabryki okien drewnianych Dovista w Wędkowych k. Swarożyna. Przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „S” w Dovista Polska Tomasz Muszyński zapewnił, że zwolnienia nie będą dotyczyły związkowców. Ale nastąpią bo 25 proc. jej produkcji idzie do Wielkiej Brytanii, a po drugie właściciele otworzyli fabrykę na Litwie, co umniejszyło portfel zamówień w Polsce.

Warto też zauważyć, że KK NSZZ „S” i Międzynarodowe Centrum Badań nad Fenomenem Solidarności (jednostka Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie) organizuje 8 i 9 listopada br. konferencję w historycznej Sali BHP w Gdańsku „Solidarność od godności człowieka do ponadnarodowej współpracy”.

Z kolei jutro, czyli we wtorek 5 listopada br. zbierze się tez po raz pierwszy rada Instytutu Dziedzictwa Solidarności powołanego 31 sierpnia br.

ASG