Zarząd Regionu Gdańskiego: Oświatowa „S” powiększyła się o trzy nowe powiaty

Od minuty ciszy upamiętniającej 96 ofiar katastrofy smoleńskiej w ósmą rocznicę, rozpoczęło się posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” 10 kwietnia. Następnie członkowie regionalnych władz „Solidarności” wysłuchali informacji Izabeli Struczyńskiej, inspektor Okręgowej Inspekcji Pracy na temat legalności zatrudnienia cudzoziemców.

Zarząd Regionu Gdańskiego przyjął uchwałę, w której wyraził zgodę powołanie Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania z siedzibą w Gdańsku. Teren działania Sekcji obejmuje miasta i powiaty województwa pomorskiego wchodzące w skład Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” oraz teren powiatów Regionu Elbląskiego: kwidzyński, sztumski oraz nowodworski. Wcześniej na włączenie organizacji oświatowych do Międzyregionalnej Sekcji wyraziły zgodę Zarząd Regionu Elbląskiego NSZZ „Solidarność”.

Po reformie administracyjnej z 1999 r. trzy powiaty (kwidzyński, sztumski i nowodworski) z województwa pomorskiego znalazły się w Regionie Elbląskim NSZZ „S”, funkcjonującym na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

– Od dwóch kadencji, my jako Sekcja Oświaty w Regionie Gdańskim staramy się współpracować z komisjami, które są w województwie pomorskim (Kwidzyn, Sztum, Nowy Dwór Gdański), ale nie mogły one należeć do oświaty gdańskiej, bo formalnie są w Regionie Elbląskim – mówi Wojciech Książek, przewodniczy Sekcji Oświaty i Wychowania RG. – Ich przewodniczący przyjeżdżali, odbierali materiały, natomiast nie mieli praw wyborczych. Stąd zrodził się pomysł, aby te komisje mogły prawnie należeć do Sekcji Gdańskiej.

Jest to ważne z trzech powodów. W Elblągu nie było sekcji oświaty. Często akcentowano, że w Sekcji Gdańskiej sporo się dzieje, są podejmowane różne inicjatywy z zakresu szkoleniowo-informacyjnego, przygotowujące do różnych działań na poziomie komisji. Poważnym powodem jest też, to że Kurator Oświaty, Marszałek województwa pomorskiego, komisja dyscyplinarna przy wojewodzie, działają na całe województwo, również i na te trzy powiaty. Elbląg jest już w innym województwie. Stąd naturalny jest zwrot w kierunku Gdańska.

– To honor dla nas, bo pokazuje, że jeśli Sekcja Gdańska działałaby źle, to nie byłoby chęci przystąpienia – kontynuuje Książek. – Teraz ci członkowie będą posiadali pełnoprawny status w naszej Sekcji. Najważniejsze jest to, że nasza siła negocjacyjna będzie większa, bo obejmujemy większy teren i mamy więcej członków. A jest znana prawidłowość, że im więcej tzw. szabel, tym większy respekt i możliwości negocjacyjne.

W części informacyjnej Stefan Gawroński przedstawił stan związkowych wyborów w naszym Regionie. Do tej pory przeprowadzono je w ponad 300 organizacjach związkowych, kilkanaście „spóźnionych” organizacji zamierza przeprowadzić procedurę wyborczą w najbliższych dniach. W kwietniu rozpoczynają się natomiast wybory w strukturach branżowych.

Program obchodów trzydziestolecia strajków roku 1988 roku, które zapoczątkowały przemiany w Polsce, przedstawił Wojciech Książek. Plan uroczystości znajduje się na naszej stronie. Najbliższą

Członkowie ZRG przyjęli wykonanie budżetu Zarządu Regionu za 2017 rok.