Zarząd Regionu Gdańskiego. Ostatni etap wyborów w „Solidarności”

Rozpoczynający się w środę (8 października) w Bielsku-Białej Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” zakończy trwające od listopada zeszłego roku wybory w naszym Związku. Po głosowaniach w strukturach zakładowych, regionalnych i branżowych przyszedł czas na wyłonienie władz krajowych, w tym przewodniczącego całego Związku. Program zjazdu oraz projekty dokumentów, które będą przyjmowane przez delegatów przedstawił przewodniczący Krzysztof Dośla podczas  posiedzenia Zarządu Regionu Gdańskiego 6 października.

zrg_6-10-14

Drugim tematem październikowego spotkania były zbliżające się wybory samorządowe. Przewodniczący Regionu stwierdził, iż gdańska „Solidarność” co prawda bezpośrednio nie angażuje się w wybory, ale zachęca do startowania w nich działaczy i członków „Solidarności”. Szczególnie, że nadchodzące lata nie będą łatwe dla społeczności lokalnych i ważne jest, aby we władzach samorządowych znaleźli się ludzie, którym bliska jest problematyka społeczna. Przy okazji dyskusji nad zbliżającymi się wyborami, pojawił się temat pełnienia przez działaczy związkowych jednocześnie funkcji we władzach struktur NSZZ „Solidarność” i władzach partii politycznych. Zgodnie z paragrafem 47, punkt 7 Statutu NSZZ „Solidarność”, nie można łączyć funkcji związkowych z kierowniczą funkcją w organach organizacji  politycznych.

Krzysztof Żmuda poinformował członków Zarządu Regionu o harmonogramie związkowych służb przy grobie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. Koordynator regionalny służb zaapelował o zgłaszanie się chętnych do pełnienia wart przy grobie patrona „Solidarności” w przyszłym roku. Przypominamy, że delegacje reprezentujące nasz Związek z różnych regionów pełnią straż przez większość dni w roku (część dni jest zarezerwowana dla Kościelnych Służb porządkowych). Zainteresowanych prosimy o kontakt z Krzysztofem Żmudą (kzmuda@vp.pl).

W punkcie porządku obrad dotyczącym sytuacji z zakładów pracy Gustaw Czarnowski, przewodniczący KP Pracowników Centrum Poczty Polskiej Oddział Regionalny w Gdańsku, poinformował o planowanej manifestacji  pocztowców, która odbędzie się 18 października w Warszawie. Głównym powodem protestu pracowników jest wypowiedzenie przez Zarząd Poczty Polskiej funkcjonującego w spółce Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy. Firma zamierza wprowadzić nowy system wynagradzania i premiowania. Zdaniem pocztowej Solidarności w wyniku zmian pracownicy mogą stracić nawet 20 proc. dotychczasowych zarobków.