Zarząd Regionu Gdańskiego: Co druga wolna niedziela

Od wręczenia dyplomów z podziękowaniami dla organizacji związkowych będących darczyńcami Funduszu Stypendialnego „Solidarności” rozpoczęło się październikowe posiedzenie Zarządu Regionu (pełna lista darczyńców). Głównymi natomiast tematami posiedzenia, które odbyło się 2 października w siedzibie gdańskiej „Solidarności” były projekt ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę oraz ustawa o przywróceniu wieku emerytalnego.

Po kilkumiesięcznej przerwie ruszają w parlamencie prace nad projektem ustawy ograniczającej handel w niedzielę. O ostatnich ustaleniach w obozie rządzącym na temat wolnych niedziel poinformował członków Zarządu Regionu Gdańskiego poseł  Janusz Śniadek, który od połowy września kieruje sejmową  podkomisją ds. rynku pracy. Jeśli posłowie zdążą w odpowiednim czasie uchwalić ustawę, wejdzie ona w życie od 1 stycznia 2018 roku. Dawny przewodniczący „Solidarności”, a obecnie poseł PiS stwierdził, iż obecnie niemożliwe jest uchwalenie ograniczenia handlu we wszystkie niedziele, dlatego najpewniej przejdzie projekt mówiący o dwóch wolnych niedzielach w miesiącu. Jego zdaniem trzeba to potraktować jako pierwszy etap na drodze ograniczenia handlu w niedzielę. Obywatelski projekt, pod którym podpisało się ponad pół miliona Polaków, zakłada wprowadzenie ograniczeń w każdą niedzielę, z wyłączeniem niedziel handlowych. Projekt nie zakazuje całkowicie handlu. Dopuszcza jego prowadzenie przez właścicieli placówek i przewiduje wiele wyjątków, które obejmują m.in. stacje paliw, dworce, kwiaciarnie czy kioski. Przedstawiciele PiS-u deklarują, że początkowo obostrzenia mają obowiązywać tylko w co drugą niedzielę. Jeśli Polacy przyzwyczają się do nich, zakaz zostanie rozszerzony na wszystkie ostatnie dni weekendu.

Od 1 października br. weszła w życie ustawa przywracająca wiek emerytalny. Na temat zasad nowej ustawy mówiła Agnieszka Kurczewska z gdańskiego oddziału ZUS.

Zobacz prezentację…>>

Na poniedziałkowym posiedzeniu omówiono także sytuacje w Operze Bałtyckiej, GCT, Portowym Terminalu Zbożowym oraz w Spółdzielni Mleczarskiej Maćkowy.

Skarbnik ZRG Stefan Gawroński poinformował o przebiegu akcji zbierania funduszy na pomoc poszkodowanym w nawałnicy. Na koncie regionu zebrano dotychczas 20 tys., które zostaną przekazane poszkodowanym członkom związku, po uzyskaniu informacji od kierowników oddziałów z terenów dotkniętych zniszczeniami.