Zaprotestują w „Noc Muzeów”

21 maja 2016 roku, podczas „Europejskiej Nocy Muzeów” pracownicy muzeów zrzeszeni w Międzyregionalnej Sekcji Muzeów Regionu Gdańskiego i Słupskiego NSZZ „Solidarność” wezmą udział w ogólnopolskiej akcji protestacyjnej „Dziady Kultury”. Protest ma na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na wysokość wynagrodzeń w kulturze, plasującą jej pracowników w gronie najgorzej zarabiających branż w Polsce.

dziady_kultury1

dziady_kultury2Od kilku już lat muzea pomorza zajmują ostatnie miejsca w rankingu płac naszego regionu. Według agencji Sedlak & Sedlak w 2015 roku 25 proc. pracowników pomorskich muzeów, często z kilkunastoletnim stażem, otrzymało za swoją pracę kwotę niższą niż 1607 zł na rękę, a średnia pensja to 2042 zł. Od wielu lat nie mieli podwyżek, pensje nie są rewaloryzowane nawet o wskaźnik inflacji. Pomimo fatalnego wynagradzania, marginalizowania przy podziale środków publicznych, pracownicy muzeów z oddaniem i pasją poświęcają się ochronie dziedzictwa narodowego. Według GUS w 2014 roku muzea w Polsce odwiedziło 19,9 proc. mieszkańców Polski – to najwyższy wynik spośród wszystkich instytucji kultury.

Związkowcy z Międzyregionalnej Sekcji Muzeów Regionu Gdańskiego i Słupskiego zwrócili się z apelem do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego i Urzędu Miejski w Gdańsku, by oprócz inwestycji w nowe muzea i infrastrukturę muzeów już istniejących, zainwestował także pracowników.

Do marszałka Mieczysława Struka oraz do prezydenta Pawła Adamowicza wystosowane zostały pisma z wnioskiem o rozpoczęcie rozmów w sprawie poziomu wynagrodzeń w podległych im instytucjach muzealnych.

W ramach protestu na budynkach muzeów wywieszone zostaną flagi związkowe, pracownicy będą nosić wpięte plakietki z napisem „Dziady Kultury Protest”, a odwiedzającym muzea rozdawane będą ulotki wyjaśniające cel protestu.

W proteście udział wezmą:

Muzeum Narodowe w Gdańsku
Narodowe Muzeum Morskie w Gdańsku
Muzeum Historyczne Miasta Gdańska
Muzeum Archeologiczne w Gdańsku
Muzeum Zamkowe w Malborku
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku
Muzeum Kaszubski Park Etnograficzny im. Teodory i Izydora Gulgowskich we Wdzydzach Kiszewskich
Muzeum Zachodniokaszubskie w Bytowie.

Osoba wyznaczona do kontaktów z mediami:

Małgorzata Paszylka-Glaza, kurator zbiorów Oddziału Sztuki Nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku, Przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Muzeów Regionu Gdańskiego i Słupskiego NSZZ „Solidarność”

tel. 502 756 907

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.

Andrzej Sapkowski (Historia i fantastyka)