Zapraszamy do obejrzenia filmu z odsłonięcia bursztynowego Ołtarza Ojczyzny

Prezydent RP Andrzej Duda w sobotę 16 grudnia w rocznicę Grudnia 1970, w bazylice św. Brygidy w Gdańsku dokonał, w asyście Piotra Dudy, przewodniczącego „Solidarności”, odsłonięcia bursztynowego Ołtarza Ojczyzny. Wystąpienie prezydenta Andrzeja Dudy w bazylice św. Brygidy zarejestrował Paweł Glanert.

W tej gdańskiej świątyni jak co roku w kolejne rocznice Grudnia ’70 oraz wprowadzenia stanu wojennego odprawiona została msza święta. Tym razem na swój sposób wyjątkowa. Podczas nabożeństwa pod przewodnictwem ks. arcybiskupa Salvatore Pennacchio, nuncjusza apostolskiego w Polsce, ten kapłan i dyplomata, w asyście ks. abp. Sławoja Leszka Głódzia poświęcił Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny.

Metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź podkreślił, że Bursztynowy Ołtarz Ojczyzny to „nasze gdańskie wotum”. Jak zauważył ksiądz metropolita ołtarz powstał „nie dla próżności ludzkiej”.

– W adwentowy wieczór przyszliśmy do świątyni solidarności, bastionu wiary i ojczyzny, przybyliśmy do szańca narodowej tradycji. Ile tu znaków bólu i cierpienia, ale także piękna i radości zwycięstwa. Jakże więc nie wspomnieć dziś tego, który dla tej świątyni życie dał. Henryk Jankowski. To on podniósł starożytną świątynię Świętej Brygidy w latach 70. Otworzył szeroko bramy świątyni dla ludzi pracy, dla ludzi Solidarności. Ołtarz Ojczyzny, monumentalne dzieło, symbolizuje eucharystię, chleb żywota. Włącza się w nurt piękności i artyzmu. Wątki ołtarzowej nastawy symbolizują drogę zwycięstwa. To jest nasze wotum wdzięczności za Niepodległą, która przed stu laty odrzuciła pęta niewoli – mówił ks. abp Sławoj Leszek Głódź.

Ołtarz z bursztynu w bazylice św. Brygidy w Gdańsku ma ponad 12 metrów wysokości, ponad 10 m szerokości, zajmuje 120 metrów kwadratowych powierzchni. To największy bursztynowy ołtarz na świecie. Można go tylko porównać do Bursztynowej Komnaty, której bursztynowy wystrój zamówił u gdańskich mistrzów w XVIII wieku elektor pruski Fryderyk Wilhelm w darze dla cara Piotra Wielkiego.

Tamto legendarne zamówienie trafiło do mistrza Andreasa Schlütera, a wykonywali je też mistrzowie Gottfried Wolfram, Gottfried Turau i Ernest Schacht. Dzieło polegało na bursztynowym pokryciu ścian komnaty o wymiarach 10,5 m x 11,5 m obrobionymi kawałkami bursztynu.

Zapraszamy do obejrzenia filmu autorstwa Pawła Glanerta.

ASG