Zapraszamy na uroczystości ku czci Niezłomnych

1 marca obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Z tej okazji na Pomorzu odbędzie się wiele ciekawych i różnorodnych uroczystości.

29 lutego, o godzinie 17 profesor Piotr Niwiński wygłosił w Dworze Artusa wykład zatytułowany Pomorscy Wyklęci. 5. Wileńska Brygada Armii Krajowej na Pomorzu.

1 marca o godzinie 7 rozpoczyna się społeczna akcja zapalenia zniczy na gdańskim skrzyżowaniu alei Żołnierzy Wyklętych z ulicą Srebrniki. Na godzinę 17 zaplanowano Apel Pamięci na gdańskim Cmentarzu Garnizonowym. O godzinie 11 w Tczewie rozpoczną się uroczystości przed tablicą przy Miejskiej Bibliotece Publicznej, a następnie ich uczestnicy przejdą w kierunku ronda Żołnierzy Wyklętych do Parku Miejskiego. O godzinie 12 zaczną się uroczystości przy Pomniku Ofiar Stalinizmu w Parku Miejskim. O godzinie 16 przy starogardzkim Pomniku Pamięci Poległych Żołnierzy przy ulicy 2 Pułku Szwoleżerów Rokitniańskich zostaną złożone kwiaty i zapalone znicze, a następnie w kościele świętej Katarzyny odbędzie się msza święta. O godzinie 17.30 mieszkańcy Malborka złożą kwiaty na skwerze Żołnierzy Wyklętych przed kamieniem poświęconym bohaterom powojennego podziemia niepodległościowego. O godzinie 18 odbędzie się msza święta w kościele pod wezwaniem Matki Bożej Nieustającej Pomocy. Około godziny 18.50 nastąpi uroczyste nadanie imienia Danuty Siedzikówny „Inki” rondu u zbiegu ulic Mickiewicza i Grunwaldzkiej, uświetnione przez występ grupy rekonstrukcji historycznej. W Kartuzach o godzinie 18 odbędzie się msza święta w kościele świętego Kazimierza, po której nastąpi złożenie kwiatów i zapalenie zniczy przy kamieniu upamiętniającym Danutę Siedzikównę „Inkę”.

2 marca o godzinie 17 w gdańskim Ratuszu Staromiejskim rozpoczyna się wieczór filmowo – muzyczny pod tytułem „Cześć i chwała żołnierzom niezłomnym”, w ramach którego odbędzie się pokaz filmu Arkadiusza Gołębiewskiego Inka. Zachowałam się jak trzeba, koncert piosenek Andrzeja Kołakowskiego oraz prezentacja najnowszej książki Cmentarz Garnizonowy w Gdańsku. Miejsce pamięci ofiar komunizmu.

4 marca o godzinie 18 w kartuskim Muzeum Kaszubskim imienia Franciszka Tredera Piotr Szubarczyk, historyk z Instytutu Pamięci Narodowej, wygłosi wykład zatytułowany Inka i Żołnierze Wyklęci – klęska zamieniona w zwycięstwo ponad czasem.

5 marca o godzinie 16 przez ulice Chojnic przejdzie Marsz Pamięci Żołnierzy Wyklętych, który wyruszy o godzinie 14 ze Starego Rynku.