Zapraszamy na niezwykłą lekcję historii Polski

– To niezwykła lekcja historii, z którą przyjeżdżają do nas Polacy z Białorusi, pamiętający o Macierzy. Autorzy obrazów, niekiedy lepiej niż nasi rodacy mieszkający w niepodległej Polsce pokazują, jak wyboista i pełna poświęceń była polska droga do wolności, jak dramatyczna przez wieki była sytuacja narodu rzuconego między dwa mocarstwa. Treść tych obrazów udowadnia, jak żywy jest patriotyzm w tym środowisku – mówił Jacek Rybicki prezes Pomorskiej Fundacji Edukacji i Pracy podczas otwarcia wystawy zatytułowanej „100 rocznica niepodległości. Historia Polski w malarstwie artystów z Grodzieńszczyzny”, które odbyło się 7 maja w Sali BHP. W otwarciu wystawy wzięli udział członkowie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Zdjęcia: Olga Zielińska

Na wystawę składa się 46 obrazów przedstawiających ważne dla Polski wydarzenia oraz portrety historycznych postaci, wszystkie autorstwa osiemnastu malarzy z Grodzieńszczyzny, członków Towarzystwa Plastyków Polskich przy Związku Polaków na Białorusi, zostanie zaprezentowane w Sali BHP w Gdańsku. Wystawa, organizowana przez Pomorską Fundację Edukacji i Pracy, której założycielem są Region Gdański NSZZ „Solidarność” oraz Związek Pracodawców Forum Okrętowe, wpisuje się w obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości i 227 rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja.

Na otwarcie wystawy przyjechało ośmioro autorów wystawionych prac, w imieniu których głos zabrał Genadiusz Picko. – Jestem wzruszony, że możemy nasze obrazy pokazać w tym historycznym miejscu. W naszych obrazach pokazujemy historię naszej Ojczyzny od Chrztu Polski do „Solidarności”. Mieszkamy na Kresach, ale wszędzie gdzie mieszkają Polacy jest Polska – mówił artysta z Grodzieńszczyzny.

Za wierność i umiłowanie Ojczyzny podziękował malarzom Krzysztof Dośla przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

– Za pośrednictwem wystawy chcemy pokazać historię naszego kraju widzianą z innej perspektywy, przez Polaków i Białorusinów zamieszkujących współczesną Białoruś – mówi Renata Tkaczyk, kurator wystawy – Zależy nam na ukazaniu ich ścisłego związku z Polską i z polską historią. Chodzi także o zachęcenie mieszkańców Gdańska, gdzie po II wojnie światowej osiedliło się wiele rodzin z dawnych terenów Rzeczypospolitej, do nawiązania bliższych kontaktów z członkami Związku Polaków na Białorusi, z twórcami kultury tej bardziej wysublimowanej, z tak zwanej wyższej półki. Prace, które pokażemy, są bardzo wysoko oceniane przez znawców sztuki. Zależy nam, aby ta wystawa posłużyła uczniom pomorskich szkół jako pomoc dydaktyczna do lekcji historii.

Tematyka prezentowana na obrazach wiąże się z całą polską historią, poczynając od chrztu Polski, aż do powstania i działania NSZZ „Solidarność”. Najbardziej eksponowane są wydarzenia dotyczące naszego kraju na przestrzeni ostatnich stu lat. Są to między innymi portrety Józefa Piłsudskiego, Ignacego Paderewskiego, Romana Dmowskiego, ks. Ignacego Skorupki, Witolda Pileckiego, Jana Piwnika „Ponurego”, „Inki”, papieża Jana Pawła II, ks. Jerzego Popiełuszki, a także dzieła nawiązujące do obrony Grodna, Cudu nad Wisłą, Powstania Warszawskiego, Żołnierzy Wyklętych, „Solidarności”… Wśród nich znajdują się dzieła ilustrujące takie wydarzenia, które przyczyniły się do utworzenia i rozkwitu państwa polskiego.

Autorami obrazów są wykształceni malarze o uznanej na świecie pozycji, mający za sobą liczne wystawy. Urodzili się w latach 60.–80. ubiegłego stulecia, w większości w Grodnie lub w jego okolicach. Wśród nich są: Walery Stratovich, który urodził się na terenach północnego Kaukazu, ale mieszka i pracuje w Grodnie, Wacław i Alex Sporski, Wacław Romaszko, Andrzej Filipowicz, Mikołaj Kriukow, Mikołaj Panciuchow i inni. Na przykład Piotr Januszkiewicz ma na swoim koncie realizację witraży w kościołach Warszawy i Białegostoku. Jednak najbardziej znanym w Polsce artystą jest Giennadij Picko, który miał sporo indywidualnych wystaw na terenie naszego kraju, m.in. w Pułtusku, Lublinie, Warszawie, Kutnie, Krakowie, Łodzi, Białymstoku, Toruniu, a nawet w Sopocie.

Sponsorami wystawy są Stowarzyszenie „Solidarni ze Stocznią Gdańską” oraz Miasto Gdańsk.

Wystawę oglądać można do 7 czerwca 2018 r. Szkoły, które chciałyby wziąć udział w unikatowej lekcji historii prosimy o kontakt z kurator wystawy: Renata Tkaczyk 58 308 43 56