Promocja książki „Zapomniani dygnitarze”. Jacy byli szefowie gdańskiej PZPR?

Jakie były elity władzy PRL na Pomorzu i w jaki sposób zwalczały wolnościowe aspiracje Polaków, w tym „Solidarność” w latach 80.? Między innymi o tym będzie można się dowiedzieć z lektury książki „Zapomniani dygnitarze. Pierwsi sekretarze Komitetu Wojewódzkiego PPR/PZPR w Gdańsku w latach 1945–1990. Szkice biograficzne”, której promocja odbędzie się w piątek 31 stycznia 2014 r. o godz. 18 w sali konferencyjnej hotelu Scandic w Gdańsku (Podwale Grodzkie 9, naprzeciwko dworca głównego PKP). Autorem publikacji jest Piotr Brzeziński, historyk z gdańskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej, m.in. współautor książki „Zbrodnia bez kary. Grudzień 1970 r. w Gdyni”. W spotkaniu promocyjnym w Gdańsku udział wezmą również prof. Jerzy Eisler z warszawskiego IPN oraz dr Mirosław Szumiło z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Wstęp wolny.

dygnitarze

Jak wyjaśnia we wstępie autor, tytuł książki nie jest przypadkowy. Szefowie gdańskich struktur partii komunistycznej pozostają zapomniani, a Stanisław Kociołek (zapamiętany jako „kat Trójmiasta” po masakrze robotników w grudniu 1970 r.) oraz Tadeusz Fiszbach (I sekretarz KW PZPR w sierpniu 1980 r.) stanowią tu raczej wyjątek potwierdzający regułę.

Piotr Brzeziński odtwarza zawiłe losy „zapomnianych dygnitarzy” na tle przełomowych wydarzeń rozgrywających się na Wybrzeżu w okresie PRL, nie pomijając przy tym wątków drażliwych i zakulisowych partyjnych rozgrywek, przez lata pomijanych w ich oficjalnych życiorysach. Tym samym powstała historia jednego z najważniejszych, obok Służby Bezpieczeństwa i Ludowego Wojska Polskiego, narzędzia komunistycznej dominacji nad Polską – politycznego i propagandowego ramienia reżimu.