Zapal światło wolności – godz. 19.30.

Dzisiaj jest 13 grudnia, 36 rocznica wprowadzenia stanu wojennego. Instytut Pamięci Narodowej tego dnia, od 2012 r., organizuje akcję społeczno-edukacyjną pod hasłem: „Ofiarom Stanu Wojennego. Zapal Światło Wolności”.

zapal-swiatlo-wolnosci1

Jej celem jest upamiętnienie tych, którzy stracili życie lub ucierpieli na skutek wydarzeń tamtych dni. Dlatego zachęcamy, aby dzisiaj o godz. 19.30 zapalić w oknach naszych domów i mieszkań symboliczne światła wolności. Prezes IPN dr Jarosław Szarek uważa, że światło wolności mogłoby pojawić się również w oknach urzędów i budynków użyteczności publicznej. Patronat honorowy nad akcją objął prezydent Andrzej Duda.

Ten symboliczny gest nawiązuje do okresu stanu wojennego, kiedy to Polacy, sprzeciwiając się brutalnej polityce władz PRL, na znak solidarności z osobami internowanymi, o jednej porze stawiali świeczki w oknach. Zwyczaj ten wziął się z czasów znacznie wcześniejszych, kiedy to spontanicznie palono w oknach świeczki, gdy wybuchła wojna. Godzina 19.30 ma też związek z nadawanym w telewizji „Dziennikiem Telewizyjnym” właśnie o godz. 19.30. Wszystko zaczęło się w Świdniku, kiedy to na czas „Dziennika” ludzie zaczynali wychodzić z psem, czy znajomymi na spacery. Krążyli tak po placach, ulicach, parkach, dopóki „leciał” „DT”, po czym wracali do domów. Po to, aby ludzie pozostawali w domach i oglądali telewizję oraz aby ukrócić tę spontaniczną akcję władze wojskowe w Świdniku wprowadziły od godz. 19 godzinę milicyjną. Pomysł spodobał się mieszkańcom całej Polski i tak tuż przed godz. 19.30 stawiali zapalone świeczki w oknach, po czym udawali się na spacer.

Dzisiaj na stadionie PGE Narodowy w Warszawie ofiary grudnia 1981 r. upamiętni okolicznościowa iluminacja.

(mig)