Zamach na prawa działaczy związkowych

Pracodawcy chcą ograniczyć możliwość oddelegowania związkowców z pracy do wykonania doraźnych czynności związkowych. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej popiera ten pomysł informuje dziennik „Gazeta Prawna”.

Solą w oku pracodawców i rządu PO–PSL jest art. 31 ustawy o związkach zawodowych, który przewiduje zwolnienie działacza zakładowej organizacji związkowej od pracy na czas niezbędny do wykonania doraźnej czynności wynikającej z funkcji związkowej, jeśli ta nie może być wykonana w czasie wolnym. Oddelegowanie jest płatne.

Pracodawcom szczególnie nie podoba się oddelegowanie pracowników do wzięcia udziału w szkoleniu związkowym organizowanym przez struktury regionalnych organizacji lub też w posiedzeniach komisji zakładowych.

To zamach na działalność związków zawodowych. Ograniczenie tego prawa uniemożliwiłoby lub utrudniłoby działalność związkową. Politycy PO zapowiadają, że w przygotowywanym projekcie nowelizacji ustawy o związkach zawodowych zamierzają zmienić zapis o oddelegowaniu związkowców.

zola