Zagłosuj na Skwer Anny Walentynowicz. Masz czas do 23 lutego!

Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” zwróciło się do rady Miasta Gdańska o nadanie skwerowi położonemu przy Alei Grunwaldzkiej u zbiegu ulic Waryńskiego oraz Czarnieckiego imienia Anny Walentynowicz. Gdańska „Solidarność” popiera jednocześnie inicjatywę społeczną w tej sprawie, której inicjatorem jest Ireneusz Lipecki.

Do 23 lutego można wziąć udział w głosowaniu na projekty w ramach budżetu obywatelskiego dla miasta Gdańska. Zachęcamy państwa do poparcia projektu, którego celem jest rewitalizacji skweru w centrum Wrzeszcza, który otrzymałby imię Anny Walentynowicz legendarnej działaczki Wolnych Związków Zawodowych i NSZZ „Solidarność”. Miejsce jest nieprzypadkowe, gdyż jest położone około 50 metrów od miejsca gdzie mieszkała Anna Walentynowicz. Cała akcja składa się z dwóch etapów. Po pierwsze uzyskanie środków na uporządkowanie zaniedbanego skweru i ustawienie tablic informacyjnych i do tego potrzebne jest wzięcie udziału w głosowaniu na budżet obywatelski. Poniżej piszemy jak można zagłosować.  Projekt umieszczony jest w okręgu 4 pod nr 3. Drugi etap to nadanie imienia.

13 lutego Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” podjęło decyzję o  zwróceniu się do władz miasta nadanie skwerowi położonemu przy Alei Grunwaldzkiej u zbiegu ulic Waryńskiego oraz Czarnieckiego imienia Anny Walentynowicz. Zbierane są również podpisy  pod projektem uchwał Rady Miasta w tej sprawie. Inicjatorem akcji jest Ireneusz Lipecki.

aw-mapka

Położenie skweru

Projekt uchwały o nadaniu imienia Anny Walentynowicz skwerowi położonemu przy Alei Grunwaldzkiej u zbiegu ulic Waryńskiego oraz Czarnieckiego.

Formularz na zbieranie podpisów pod projektem uchwały.

Przypomnijmy, że uprawnieni do wzięcia udziału w głosowaniu nad budżetem obywatelskim są mieszkańcy Gdańska (zameldowani na pobyt stały lub czasowy lub wpisani do gdańskiego rejestru wyborców), którzy w dniu rozpoczęcia konsultacji (4 listopada 2013 r.) ukończyli 16 lat. Łącznie 375 075 osób.

Na stronie www.gdansk.pl został umieszczony specjalny baner, który kieruje nas na stronę umożliwiającą dokonanie wyboru. Należy pamiętać o numerze PESEL, gdyż na jego podstawie będziemy weryfikowani.

Jak głosować?

Głosowanie odbywa się jednorazowo na wybrane projekty albo przez Internet albo w wyznaczonym Punkcie Konsultacyjnym. Możemy zagłosować na maksymalnie 5 (tj. w sumie 5 – po jednym głosie, a nie 5 razy na jeden projekt) projektów z dowolnego Okręgu Konsultacyjnego. Warto się zastanowić, gdyż nie ma możliwości dopełnienia odpowiedzi. Jeżeli oddamy głos przez Internet i będziemy chcieli zalogować się ponownie – system odrzuci nasz login.

Głosowanie zakończy się 23 lutego o godz. 23:59. Można zagłosować z dowolnego urządzenia z dostępem do Internetu (zalecane przeglądarki w wersji aktualnej: Internet Explorer, Chrome, Firefox, Opera, Safari; urządzenia mobilne z systemami operacyjnymi: IOS, Android, Windows), a także w wyznaczonych godzinach w stacjonarnych Punktach Konsultacyjnych. To w nich pomocą będą służyć dyżurujący urzędnicy. Głosując w Internecie trzeba będzie  podać adres email (jeden dla jednego głosującego) na który otrzyma się link weryfikujący dostęp do głosowania. W przypadku, gdy system nie dopuści do głosowania, wówczas na ten sam adres otrzyma się informację dlaczego tak się stało i co z tym problemem zrobić. W Punkcie stacjonarnym wystarczy aktualny dowód osobisty lub legitymacja szkolna dla osób niepełnoletnich (Osoby niepełnoletnie proszone są także o sprawdzenie i zapisanie wcześniej numeru PESEL).

Punkty Konsultacyjne

• Zespół Obsługi Mieszkańców Nr 1, ul. Partyzantów 74
  • Nr 3, ul. Nowe Ogrody 8/12
  • Nr 4, ul. Wilanowska 2, czynne: poniedziałek, wtorek, czwartek w godz. 8:00-16:00, środę w godz. 8:00-17:00, piątek w godz. 8:00-15:00.

Osiem Punktów Konsultacyjnych w szkołach, czynne: wtorek, środa, czwartek w godz. 14:00-18:30 i w niedzielę w godz. 10:00-15:00.

• STOGI – Szkoła Podstawowa Nr 11, ul. Stryjewskiego 28
  • PIECKI-MIGOWO – XX Liceum Ogólnokształcące, ul. Dobrowolskiego 6
  • PRZYMORZE – Szkoła Podstawowa Nr 79, ul. Kołobrzeska 49
  • BRZEŹNO – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Nr 1, ul. Krasickiego 10
  • OLIWA – Szkoła Podstawowa Nr 23, ul. Opacka 7
  • ŚRÓDMIEŚCIE – Szkoły Ekonomiczno-Handlowe, ul. Seredyńskiego 1A
  • WRZESZCZ DOLNY – Szkoła Podstawowa Nr 52, ul. Kościuszki 111
  • OSOWA – Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2, ul. Wodnika 57.

Jak znajdę wybrane projekty w panelu do głosowania?

Panel do głosowania podzielony będzie na 6 Okręgów Konsultacyjnych. Tak też zbierane i opiniowane były projekty.

Wchodząc do wybranego Okręgu i zaznaczając wybrany projekt, można oddać głosy dowolnie np. pięć projektów w jednym Okręgu lub po jednym projekcie w pięciu Okręgach. Na koniec należy zatwierdzić swój dokonany wybór.