Zachować zdrową równowagę – tylko jak?

Wielki Tydzień i zbliżające się Święta Zmartwychwstania Pańskiego to dobry moment na zatrzymanie się, zastanowienie nad życiem, codziennymi obowiązkami. Tym bardziej że jak pokazują badania, Polacy wciąż są na tyle obciążeni sprawami zawodowymi i zestresowani pracą, że trudno im o zachowanie „work-life balance”, czyli równowagi między życiem prywatnym i zawodowym.

Ta równowaga – jak wynika z badania Randstad Award, cytowanego przez „Rzeczpospolitą” – jest istotnym czynnikiem przy wyborze pracodawcy już dla 43 proc. Polaków. Rok temu był to ważny element tylko 31 proc. badanych. Niestety, jednocześnie ponad 65 proc. Polaków stwierdza, że pogodzenie życia osobistego i zawodowego jest utrudnione przez zbyt duże obciążenie pracą.

Badanie Randstad potwierdza, że wynika to z rozwoju technologicznego (internet i telefony komórkowe ułatwiają pracodawcom „przywiązanie” pracowników do firmy także poza godzinami pracy), ale też działań pracodawców, którzy ograniczają zatrudnienie, przerzucając coraz więcej obowiązków na coraz mniejszą liczbę pracowników. I tak 53 proc. Polaków musiało pracować w godzinach wieczornych lub w weekendy, 51 proc. narzeka na zbyt dużą presję czasu w pracy, a 48 proc. wskazuje na trudne warunki pracy wiążące się zbyt dużą liczbą godzi nadliczbowych.

W Wielki Tydzień do długiej listy problemów związanych z „work-life balance” w Polsce warto dorzucić pytanie o dzień wolny od pracy w Wielki Piątek.