Zachować równowagę – tylko jak?

Jak pokazują badania, Polacy wciąż są na tyle obciążeni sprawami zawodowymi i zestresowani pracą, że trudno im o zachowanie work-life balance, czyli równowagi między życiem prywatnym i zawodowym.

rownowaga2

© Oworus

Ta równowaga – jak wynika z badania Randstad Award, cytowanego przez „Rzeczpospolitą” – jest istotnym czynnikiem przy wyborze pracodawcy już dla 43 proc. Polaków. Rok temu był to ważny element tylko 31 proc. badanych. Niestety, jednocześnie ponad 65 proc. Polaków stwierdza, że pogodzenie życia osobistego i zawodowego jest utrudnione przez zbyt duże obciążenie pracą. Badanie Randstad potwierdza, że wynika to z rozwoju technologicznego (Internet i telefony komórkowe ułatwiają pracodawcom „przywiązanie” pracowników do firmy także poza godzinami pracy), ale też działań pracodawców, którzy ograniczają zatrudnienie, przerzucając coraz więcej obowiązków na coraz mniejszą liczbę pracowników. I tak, 53 proc. Polaków musiało pracować w godzinach wieczornych lub w weekendy, 51 proc. narzeka na zbyt dużą presję czasu w pracy, a 48 proc. wskazuje na trudne warunki pracy wiążące się ze zbyt dużą liczbą godzin nadliczbowych.