Za pracę trzeba odpowiednio zapłacić

Członkowie organizacji związkowych z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna i Powiatowej  Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku spotkali się 17 września br. w historycznej Sali BHP, aby wspólnie świętować 35-lecie NSZZ „Solidarność”. Spotkanie prowadzili wspólnie Anna Aleksandrowicz przewodnicząca „Solidarność” PSS-E i Piotr Madej szef „Solidarność” w WSS-E.

Gościem związkowców był przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla, który w swoim krótkim wystąpieniu przypomniał znaczenie miejsca, w którym odbywało się spotkanie. – Zawsze odczuwam wielką pokorę, gdy jestem w tym miejscu. Bo działy się tu bardzo ważne dla naszego kraju. – mówił przewodniczący gdańskiej „S” . Podkreślił on również, że historyczna sala, została odremontowana głównie dzięki funduszom przekazanym przez struktury NSZZ „Solidarność”. Krzysztof Dośla podziękował związkowcom z obu stacji za wierność ideom, które legły u powstania naszego Związku.

– Warto pomagać drugiemu człowiekowi. Dobrze jest, jeśli ludzie wiedzą, że obok nich są osoby im życzliwe, do których się mogą zwrócić w trudnych chwilach. Niestety już tak jest, że tam gdzie są ludzie są również konflikty, a związki zawodowe pomagają te problemy rozwiązywać – mówił przewodniczący Dośla.

Nawiązał on również do niskich zarobków pracowników sanepidów – Wasza praca jest bardzo potrzebna, mam nadzieję, że w końcu zostanie doceniona i odpowiednio wynagrodzona – zakończył szef „Solidarności”

W drugiej części spotkania troje przewodniczących: Anna Aleksandrowicz, Krzysztof Dośla oraz Piotr Madej wspólnie wręczyło dyplomy i odznaki z okazji 35–lecia NSZZ „Solidarność” kilkunastu członkom obu organizacji związkowych.

Na zakończenie uroczystości  jedna z uczestniczek spotkania podziękowała przewodniczącemu Piotrowi Madejowi za jego dotychczasową pracę, co podsumowała słowami – Piotr to odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu.

mk