Za gaz i prąd w tym roku zapłacimy mniej

2016 rok przyniesie oszczędności na rachunkach za prąd i gaz. Od 1 stycznia spadły opłaty za prąd, od 1 kwietnia spadną taryfy gazu.

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki 15 marca br. zatwierdził nowe taryfy na paliwo gazowe. Stawki dotyczą PGNiG SA oraz PGNiG Obrót Detaliczny. – Obniżki cen paliw gazowych to konsekwencja utrzymujących się niskich cen ropy naftowej i niskich cen gazu ziemnego na rynkach hurtowych w północno-zachodniej Europie, co wpływa na obniżenie całkowitego kosztu pozyskania gazu ziemnego przez PGNiG SA – wyjaśnia spółka w komunikacie.

Niższe stawki będą obowiązywać od 1 kwietnia do końca czerwca. Później prezes URE znów zdecyduje o taryfach – ustalane są kwartalnie w przypadku gazu ze względu na dużą zmienność cen na rynku.

Oszczędności będą, ale niestety niewielkie. I tak, dla odbiorcy wykorzystującego gaz do przygotowywania posiłków  średnio o 2,5 proc., dla odbiorcy wykorzystującego gaz do podgrzewania wody użytkowej – średnio o 3,3 proc. a dla odbiorcy wykorzystującego gaz do ogrzewania domu – średnio o 3,6 proc.

Nie tylko rachunki za gaz przyjdą w tym roku odrobinę mniejsze. Od stycznia 2016 roku mniejsze są również opłaty za prąd. W skali roku jest to przeciętnie od 12 do 22 zł mniej. To oznacza, że miesięczne rachunki spadną nieznacznie – część klientów może ich nawet nie odczuć. Różnica będzie wynosić od 1 do 2 zł.