Z życia oddziałów: sport i tradycja w Kościerzynie

Rekordowa pod względem uczestników okazała się jubileuszowa XX edycja Kościerskich Biegów Ulicznych zorganizowana 11 października. W biegu głównym na dystansie 5,2 km wzięło 170 osób z całej Polski i w różnym przedziale wiekowym – najstarszy uczestnik liczył ok. 80 lat! Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, jako patron biegu dziewcząt w wieku gimnazjalnym na dystansie 1 km, ufundował atrakcyjne nagrody i puchary „Przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego” dla najlepszych uczestniczek. Nagrody dla Marty Felskowskiej z Kościerzyny (I miejsce), Moniki Knitter z Dziemian (II miejsce) i Sylwii Bulczak z Tucholi (III miejsce) wręczył kierownik Oddziału NSZZ „Solidarność” w Kościerzynie Józef Rymsza. Pomimo deszczowej pogody na trasie biegów, a zwłaszcza na linii mety, licznie stawili się kościerscy kibice.

parafia_lubiana

Oddział „S” w sercu Kaszub, jak określa się powiat kościerski, pamięta także o patronie Związku. Przypominamy, że w kościele św. Maksymiliana Marii Kolbego w Łubianie znajdują się jedne z trzech relikwii bł. ks. Jerzego Popiełuszki na terenie powiatu. W każdy ostatni czwartek miesiąca po wieczornej mszy św. odbywają się tam nabożeństwa do błogosławionego. – Rada Oddziału NSZZ „S” w Kościerzynie zachęca wszystkim członków i sympatyków Związku do uczestnictwa w tych nabożeństwach i korzystania z łask naszego błogosławionego patrona – mówi kierownik Oddziału Józef Rymsza.

ACH

fot. Wikipedia