Z Urzędu Marszałkowskiego do szpitalnej spółki

Sprawdziły się nasze przypuszczenia dotyczące zmian na stanowisku prezesa szpitalnej spółki Szpitale Wojewódzkie – za dwa dni to będą Szpitale Pomorskie sp. z o.o. i sięgnięcia po zasoby urzędu. Na jej czele stanie Jolanta Sobierańska-Grenda, dotychczasowa dyrektor Departamentu Zdrowia w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku. To ona pokieruje nową spółką medyczną na Pomorzu.  Nazwa spółki też się zmienia. Sobierańska-Grenda zostanie prezesem spółki Szpitale Pomorskie.

Kilka dni temu NSZZ „Solidarność” zaakceptował porozumienie. W skład spółki wchodzą cztery szpitale z Gdańska, dwa z Gdyni i z Wejherowa. Spółka ma zostać zarejestrowana w poniedziałek. Jak już informowaliśmy, 28 marca br. związki zawodowe i zarząd spółki Szpitale Wojewódzkie w Gdyni podpisały oficjalnie porozumienie gwarantujące płace i warunki pracy do 30 czerwca 2018 r. Przez 15 miesięcy pracownicy dwóch gdyńskich szpitali oraz szpitali z Wejherowa i Pomorskiego Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy w Gdańsku otrzymali gwarancje, że w wyniku połączenia szpitali nie zostanie zwolnionych więcej niż 1 proc. pracowników, czyli około 30 osób.

- Za nami trudne negocjacje. Osiągnięte porozumienie rokuje jednak dobrze. Utrzymane będą warunki pracy. Zgodziliśmy się na niewielki margines przesunięć kadrowych. Nie może on przekroczyć jednego procenta wszystkich zatrudnionych w czterech szpitalach. W gdańskim szpitalu będzie fundusz socjalny, a dojeżdżający do pracy do Gdyni będą mieli zwracane koszty biletów – mówi Ewa Milska, przewodnicząca KZ „S” w gdańskim szpitalu zakaźnym.

Obecny prezes spółki dr n. med Dariusz Nałęcz zostanie najpewniej członkiem zarządu nowej spółki.

Porozumienie przez kilka miesięcy negocjowało z zarządem spółki 12 związków zawodowych w tym NSZZ „Solidarność” ze szpitali: gdyńskich Wincentego a’Paulo oraz im. PCK w Redłowie, ze szpitala w Wejherowie oraz z Pomorskiego Centrum Chorób Zakaźnych i Gruźlicy w Gdańsku. Wszystkie te placówki zostały połączone w spółkę Szpitale Wojewódzkie. Teraz to Szpitale Pomorskie.

ASG