Z Trójmiasta do rządu premier Kopacz

Ewa Kopacz po czterech dniach od dymisji ministrów Skarbu Państwa, Zdrowia i Sportu  ogłosiła nazwiska ich następców. Zrobiła to w krótkim wystąpieniu, bez możliwości zadawania pytań przez dziennikarzy. Wśród nominowanych są dwaj ministrowie z Trójmiasta: sportowiec i były minister spraw wewnętrznych w rządzie AWS.

Pewną niespodzianką jest powołanie na sekretarza stanu w KPRM i koordynatora służb specjalnych posła Marka Biernackiego, lokowanego na konserwatywnym skrzydle PO. Zastąpił on tym samym Jacka Cichockiego, który jednak pozostaje szefem KPRM.

Biernacki, urodzony w Sopocie, obecnie mieszkaniec Gdyni jest prawnikiem. W latach 80. był członkiem Ruchu Młodej Polski i wspierał podziemną „Solidarność”.

W 1991 roku został powołany na stanowisko likwidatora majątku po byłej PZPR. W 1997 roku został posłem. Współtworzył Instytut Pamięci Narodowej. W 1999 roku objął stanowisko ministra spraw wewnętrznych i administracji, które sprawował do 2001 roku w rządzie AWS.

Jego dziełem była walka przeciwko korupcji i przestępczości zorganizowanej. Jako szef MSWiA powołał Centralne Biuro Śledcze.

Od roku 2005 jest wybierany na posła, m.in. przewodniczył speckomisjom sejmowym ds. śmierci Krzysztofa Olewnika, ds. Służb Specjalnych i Komisji Spraw Wewnętrznych. Był ministrem sprawiedliwości w rządzie Donalda Tuska. Teraz jego powołanie tworzy cień szansy na uspokojenie sytuacji wokół służb specjalnych i w nich samych.

Drugi to Adam Korol, wioślarz, czterokrotny mistrz świata, mistrz olimpijski z Igrzysk Olimpijskich w Pekinie, asystent w Zakładzie Teorii Sportu Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku został ministrem sportu w miejsce Andrzeja Biernata, szefa łódzkich struktur PO.

Korol, jako zawodnik AZS-AWFiS Gdańsk był pięciokrotnym olimpijczykiem (Atlanta 1996, Sydney 2000, Ateny 2004, Pekin 2008, Londyn 2012). Zdobył czterokrotnie mistrzostwo świata w konkurencji czwórek podwójnych mężczyzn (2005, 2006, 2007, 2009). Partnerami Korola w zwycięskich osadach byli. Konrad Wasielewski, Marek Kolbowicz, Michał Jeliński. Był też mistrz Europy (2010).

Korol był też członkiem honorowego komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego.

Nowi ministrowie popracują do wyborów, które najpewniej zostaną rozpisane na 18 października br,

ASG