Z „Solidarności” się nie odchodzi, jest się do końca

Podziękowanie zasłużonym działaczom Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego to jeden z głównych punktów posiedzenia rady Sekcji, które odbyło się 11 czerwca br. w siedzibie gdańskiej „Solidarności”.

Fot. Małgorzata Kuźma

– Dziękujemy za Waszą pracę i poświęcenie – zwrócił się do związkowych seniorów przewodniczący Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla – W swoim życiu już wiele zrobiliście i już niczego nie musicie … A pomimo to na was, zawsze mogliśmy i możemy liczyć. Żadna związkowa manifestacja, żadna uroczystość nie odbyła się bez udziału związkowych emerytów i rencistów.

Po wystąpieniu przewodniczący Regionu Gdańskiego wraz z Janem Klassą, przewodniczącym Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów wręczyli pamiątkowe dyplomy i albumy kilku działaczom sekcji, którzy nie będą już pełnić funkcji w strukturach Związku. Wyróżnienia uhonorowano: Waldemara Piętę, Wiesława Malinowskiego, Kazimierza Jeleńskiego, Bogumiła Kapuścińskiego, Genowefę Górską, Jerzego Zielonkę, Walerię Foit, Urszulę Chromińską, Aleksandra Guzioła oraz Benedykta Dobka.

Związkowcy dziękując za wyróżnienia mówili, że co prawda zrezygnowali z funkcji, ale nie zrezygnowali z pracy w związku i „Solidarność” zawsze może na nich liczyć.

– Z „Solidarności” się nie odchodzi, jest się do końca – podsumował Jerzy Protasewicz.

Zabierający głos związkowcy podkreślali również dobrą współpracę sekcji z Zarządem Regionu, a szczególnie z przewodniczącym Krzysztofem Doślą.