Z „Solidarności” do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Poseł PiS Stanisław Szwed, członek NSZZ „Solidarności” (m.in. przewodniczący ostatniego Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „S”) objął funkcję wiceministra (sekretarza stanu) rodziny, pracy i polityki społecznej. Będzie odpowiedzialny za rynek pracy, fundusze, departament prawa pracy oraz za dialog społeczny w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

– Priorytetem mojej pracy będą sprawy pracownicze związane z rynkiem pracy, funduszami oraz departamentem prawa pracy – mówi nowy wiceminister – Będę również odpowiedzialny za dialog społeczny oraz za współpracę z nowo powstałą Radą Dialogu Społecznego przy Prezydencie RP. Swoje zadania będę wykonywał rzetelnie i sumiennie w trosce o ludzi pracy. Wierzę, że dam radę. Stanisław Szwed ma 60 lat, jest żonaty, ma dwoje dzieci.

szwed

Przypomnijmy, że drugim wiceministrem pracy również został przedstawiciel „Solidarności”, ekspert prawny Komisji Krajowej dr hab. Marcin Zieleniecki, który będzie odpowiadał m.in. za system zabezpieczeń społecznych. Ministrem rodziny, pracy i polityki społecznej jest Elżbieta Rafalska.

Dział Informacji KK, ACH

fot. Dział Informacji KK