Z kart historii – 15 lat krzyża w Sejmie

15 lat temu, 19 października 1997 r., w Sejmie pojawił się krzyż, widoczny znak obecności wartości chrześcijańskich w polskim życiu publicznym, ale także jeden z symboli transformacji ustrojowej naszego kraju, kolejny etap na drodze pożegnania z PRL-em.

Było to bezpośrednią konsekwencją zwycięstwa Akcji Wyborczej Solidarność w wyborach parlamentarnych we wrześniu 1997 r. AWS, koalicja oparta na NSZZ „Solidarność”, zarówno w kwestiach programowych, jak i warstwie symbolicznej, odwoływała się do polskiej tożsamości, opartej na chrześcijaństwie, oraz nauki Kościoła katolickiego.

W nocy z 19 na 20 października 1997 r., po zakończeniu posiedzenia Klubu Parlamentarnego AWS i przed pierwszym posiedzeniem Sejmu III kadencji, kilkunastu posłów Akcji udało się na salę plenarną i powiesiło krzyż tuż nad drzwiami wejściowymi znajdującymi się po prawej stronie stanowiska Prezydium Sejmu. To najbardziej prestiżowe z wielu wejść na sejmową salę obrad, tuż obok ław rządowych. W grupie parlamentarzystów AWS uczestniczących w zawieszeniu najważniejszego symbolu chrześcijaństwa byli m.in. Kazimierz Janiak, Piotr Krutul i Tomasz Wójcik.

Historia sejmowego krzyża jest wyjątkowa. Został on wykonany z drewna hebanowego, pochodzącego z ołtarza Kaplicy Cudownego Obrazu na Jasnej Górze. Z kolei umieszczona na krzyżu figurka Jezusa Chrystusa pochodzi z XIX wieku i jest wykonana z drewna lipowego. Przed powieszeniem krzyża w Sejmie posłowie AWS przekazali go matce bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Marianna Popiełuszko podczas mszy św. w intencji ojczyzny 19 października 1997 r., w kolejną rocznicę śmierci kapelana „Solidarności”, położyła krzyż na grobie syna, a po mszy zwróciła go parlamentarzystom AWS.

Obecność krzyża w parlamencie wywołała protesty lewicy. Oficjalny protest złożył Sojusz Lewicy Demokratycznej, argumentując, że działanie posłów AWS było samowolką dokonaną bez zgody marszałka Sejmu. Formalnie takiej zgody rzeczywiście nie było. Jednak marszałek Maciej Płażyński został poinformowany o planowanym wydarzeniu. Podczas pierwszego posiedzenia Konwentu Seniorów nowego Sejmu 20 października 1997 r. Płażyński poparł działanie posłów AWS swoim autorytetem marszałka izby – nie zgodził się na przeprowadzenie dyskusji na ten temat, uznając sprawę za zakończoną.

W ten sposób krzyż do dziś towarzyszy pracy polskich parlamentarzystów.

ACH

fot. Wikipedia