Z Gdańska do Komisji Krajowej i Krajowej Komisji Rewizyjnej

Bożena Brauer, Roman Gałęzewski, Bogdan Olszewski, Mirosław Piórek – to delegaci Regionu Gdańskiego wybrani do składu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” na kadencję 2014–2018. Wyboru dokonał 8 października wieczorem Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „S” obradujący w Bielsku Białej. Oznacza to, że łącznie z przewodniczącym Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztofem Doślą, który w składzie Komisji Krajowej znajduje się jako szef regionu, liczba przedstawicieli gdańskiej „S” w KK zwiększyła się w porównaniu z poprzednią kadencję z czterech do pięciu.

fot. A. Chmielecki

Wszyscy kandydaci Regionu Gdańskiego uzyskali poparcie zdecydowanej większości delegatów. Przebojem do Komisji Krajowej weszła Bożena Brauer z KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku, która zdobyła 270 na 298 możliwych głosów. Był to drugi najlepszy wynik – o dwa głosy więcej otrzymał jedynie Andrzej Biegun, delegat z Regionu Podbeskidzie.

Z kolei 9 października odbyły się wybory do Krajowej Komisji Rewizyjnej. W jej składzie – z najlepszym wynikiem (250 głosów) – znalazł się jedyny kandydat Regionu Gdańskiego Edward Fortuna.

Drugi dzień obrad KZD rozpoczął się od wystąpienia byłej marszałek Senatu (1997-2001) z ramienia AWS Alicji Grześkowiak. - Pytano mnie wczoraj, czy „Solidarność” jest dzisiaj Polsce potrzebna. Jest, ale nie tylko jako byt historyczny. Trzeba się upominać o człowieka, o jego godność, tak, jak państwo ciągle robicie. Żeby człowiek mógł żyć bezpiecznie i spokojnie. Jesteście też potrzebni dla przyszłości Polski, bo tylko „Solidarność” pokazuje drogę wartości. Upominacie się odważnie o wartości. Jesteście potrzebni, bo tylko wy możecie to zrobić. Macie przed sobą wielkie zadania – powiedziała delegatom Alicja Grześkowiak.