XX Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników

– Praca jest dla człowieka, nie człowiek dla pracy – przypomniał bp Stanisław Napierała w w Kaliszu 1 maja. Ordynariusz kaliski odprawił mszę św. dla uczestników XX Ogólnopolskiej Pielgrzymki Robotników do św. Józefa, zorganizowanej przez NSZZ „Solidarność” z okazji przypadającego 1 maja wspomnienia św. Józefa Rzemieślnika, patrona ludzi pracy. Ta data to również Dzień Solidarności z Ludźmi Bezrobotnymi, ustanowiony przez Konferencję Episkopatu Polski.

Bp Napierała zwrócił uwagę, że praca w Polsce jest „chora”. – Zarówno pracodawcy i pracobiorcy, winni kierować się zasadami moralnymi. Pierwsza z tych zasad mówi, że praca nie jest celem, lecz środkiem i narzędziem do celu – uzasadnił biskup kaliski. Podkreślił zbyt duże zróżnicowanie w dochodach Polaków: – Są w Polsce ludzie, którzy zarabiają miesięcznie kilkaset tysięcy zł, i są tacy, którzy miesięcznie zarabiają kilkaset zł. Jedni i drudzy są Polakami. Jedni i drudzy są ludźmi. Jedni i drudzy mają rodziny. Czym usprawiedliwić tak ogromne różnice w płacach?

Ordynariusz kaliski nawiązał do aktualnej debaty nt. wieku emerytalnego i systemu ubezpieczeń społecznych: – Czyż nie jest krzywdą odprowadzanie składki ubezpieczeniowej od najniższego wynagrodzenia i przekazywanie reszty w osobnej kopercie? Co mają robić ci pracownicy? Z lęku przed jeszcze gorszym, to jest utratą pracy w ogóle, wolą milczeć. A jaką będą otrzymywać w przyszłości po długich latach pracy emeryturę? Czy to nie będzie emerytura głodowa?

– Przymus pracy rozciągnięty ustawowo na wszystkich obywateli do 67 roku życia jest w obecnych realiach niewykonalny – powiedział w homilii bp Napierała.

W pielgrzymce udział wzięli członkowie Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, m.in. stoczniowcy, oraz przewodniczący ZRG Krzysztof Dośla.