XIX Pielgrzymka Pracowników Przemysłu Obronnego

Ponad  tysiąc pracowników zakładów zbrojeniowych i pracujących na potrzeby wojska m.in. z Gdyni, Gdańska, Bydgoszczy, Gliwic, Poznania, Warszawy, Jasła, Rzeszowa, Stalowej Woli, Kraśnika, Tarnowa, Pionek, Radomia,  Świdnika i Dęblina uczestniczyło w sobotę 27 września w XIX Pielgrzymce Pracowników Przemysłu Obronnego w Skarżysku – Kamiennej.

Zdjęcia: Benedykt Kerlin

Uroczystości pielgrzymkowe, które miały miejsce w Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej towarzyszyły obchodom  75 rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego. Głównymi punktami uroczystości było wprowadzenie do Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej relikwii bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ „Solidarność” oraz odsłonięcie obelisku, poświęconego generałowi Antoniemu Hedzie-Szaremu oraz żołnierzom Armii Krajowej.

Tradycyjnie, każdego roku w okolicy dnia św. Michała Archanioła, patrona pracowników „zbrojeniówki” (dekret w tej sprawie wydał w 2008 r. bp Tadeusz Płoski), do skarżyskiego sanktuarium przybywają pracownicy z zakładów przemysłu zbrojeniowego i lotniczego z całego kraju.

W uroczystościach pielgrzymkowych wzięło udział wraz z pielgrzymami,  pracownikami zakładów zbrojeniowych z całej Polski kilkadziesiąt zakładowych, regionalnych i branżowych pocztów sztandarowych  NSZZ ,,Solidarność” . W pielgrzymce uczestniczył także szef „Solidarności” Piotr Duda. Region Gdański wraz z przewodniczącym ZRG Krzysztofem Doślą i wiceprzewodniczącym Romanem Kuzimskim oraz pocztem sztandarowym Związku,  reprezentowali przedstawiciele komisji zakładowych zrzeszonych w  Sekretariacie Metalowców NSZZ ,,S”, m. in. z: Radmoru, Stoczni Nauta, Famosu w Starogardzie Gdańskim.

Na zakończenie uroczystości odprawiono mszę św. w intencji pracowników zbrojeniówki, której przewodniczył ks. bp Paweł Stobrawa.

zola