Wzrasta bezrobocie w kraju i w Pomorskiem

Najnowsze dane z 31 stycznia 2018 r., przekazane przez Pomorskie Obserwatorium Rynku Pracy wykazują, że w ostatnim miesiącu na obszarze całej Polski wzrosło bezrobocie, ale też wzrosła liczba ofert pracy.

W woj. pomorskim w styczniu zarejestrowano 52,5 tys. bezrobotnych, czyli o 2,9 tys. osób więcej, niż było ich w grudniu ubiegłego roku, jednak jest to o 14,1 tys. osób mniej niż przed rokiem. Tak więc stopa bezrobocia w woj. pomorskim wzrosła z 5,5 proc. do 5,8 proc.  Podobnie wygląda sytuacja w całym kraju. W styczniu mieliśmy 1134,7 tys. bezrobotnych w Polsce. To o 52,9 tys. osób więcej, ale o 262,4 tys. osób mniej niż przed rokiem. Największy wzrost bezrobocia wystąpił w województwie lubuskim, o 2,1 tys. osób.

Elżbieta Rafalska, minister rodziny, pracy i polityki społecznej nie przejmuje się zbytnio owym, niemal 5 proc., wzrostem bezrobocia w skali kraju, ponieważ, jak twierdzi, zima jest okresem, w którym bezrobocie z przyczyn sezonowych wzrasta. I dodaje, że jest to stała tendencja odnotowywana od wielu lat. Ponadto tak niskiego bezrobocia w styczniu nie było w całej historii III RP.

Pomorskie Obserwatorium Rynku Pracy wskazuje też na pozytywny aspekt, gdyż w styczniu br. odnotowano znaczny wzrost ofert pracy. W Pomorskiem jest to o 2,4 tys. ofert więcej, czyli o 40 proc., a w kraju o 47,3 tys. ofert, co daje 48,7 proc. Wzrost wolnych miejsc pracy odnotowano we wszystkich województwach. Największy wzrost, bo niemal dwukrotny (91,5 proc.) zanotowano w województwie zachodniopomorskim. W kolejnych siedmiu województwach (kujawsko-pomorskie, lubuskie, mazowieckie, podlaskie, śląskie, świętokrzyskie, wielkopolskie) liczba ofert pracy wzrosła o ponad 50 proc.

(mig)