Wyższa płaca minimalna! W Niemczech…

Niemiecki rząd przyjął projekt ustawy przewidujący wprowadzenie od początku przyszłego roku, po raz pierwszy w historii naszych zachodnich sąsiadów, płacy minimalnej w wysokości 8,50 euro na godzinę dla niemal wszystkich zatrudnionych – informuje portal wGospodarce.pl.

Niższe stawki mają otrzymywać jedynie osoby podejmujące pierwszą pracę po dłuższym okresie bezrobocia oraz młodzież poniżej 18 roku bez wyuczonego zawodu, a także praktykanci. Dodatkowo do końca roku 2016 niższe od płacy minimalnej wynagrodzenia będą dozwolone w tych zakładach pracy lub branżach, gdzie przewidują to zawarte wcześniej układy zbiorowe.

Minister pracy i spraw socjalnych Andrea Nahles (SPD) powiedziała, że proponowany pakiet ustaw „przywraca sprawiedliwość” na rynku pracy. Jak podkreśliła, cztery miliony pracowników w Niemczech otrzymuje obecnie wynagrodzenie nie pozwalające na utrzymanie się. Zaznaczyła, że płaca minimalna obowiązywać będzie zarówno Niemców, jak i obcokrajowców. „Dzięki temu pracownicy niemieccy będą chronieni przed dumpingiem płacowym, zaś pracownicy zagraniczni przed wynagrodzeniem uwłaczającym ludzkiej godności” – podkreśliła szefowa resortu pracy.

Czytaj całość na wGospodarce.pl