Wywieś flagę!

W najbliższych dniach nie będzie brakowało okazji do wywieszenia biało-czerwonych flag i demonstrowania patriotyzmu. Święto Konstytucji 3 Maja to jedno z najważniejszych polskich świąt narodowych – rocznica przyjęcia pierwszej w Europie i drugiej na świecie (po Stanach Zjednoczonych) ustawy zasadniczej. Miała ona zreformować ustrój I Rzeczypospolitej.

Biało-czerwoną warto wywiesić już 2 maja w Święto Flagi. Jako ciekawostkę dodajmy, że ani biel, ani czerwień w polskiej fladze nie są „czystymi” kolorami. Biel ma oficjalnie srebrny odcień. Również obecnie obowiązujący odcień czerwieni, choć nie nazwany, jest nieco ciemniejszy od „klasycznej” wersji tej barwy.

Uroczystości z okazji Święta Konstytucji organizuje 3 maja Stowarzyszenie „Godność” zrzeszające działaczy „S” represjonowanych w latach 80. O godz. 10 odbędzie się uroczystość złożenia kwiatów przy pomniku Jana Pawła II i Ronalda Reagana w Parku Reagana w gdańskim pasie nadmorskim. Pół godziny później zasłużeni działacze „S” złożą kwiaty pod pomnikiem marszałka Józefa Piłsudskiego. O godz. 12 uroczystą mszę św. w Bazylice Mariackiej odprawi biskup senior archidiecezji gdańskiej abp Tadeusz Gocłowski.

Wcześniej, w piątek 2 maja o godz. 12 przy pomniku Jana Pawła II i prezydenta Reagana odbędzie się koncert pieśni patriotycznych w wykonaniu chóru.

Czytaj więcej: Biało-czerwona, czyli jaka?