Wywieś flagę, wybierz się na Paradę Niepodległości!

Mieszkańcy Pomorza 11 listopada będą mieli wiele okazji do godnego i radosnego świętowania 95 rocznicy odzyskania niepodległości – od oficjalnych uroczystości i mszy św. za ojczyznę po uliczne parady i biegi. Nie ważne na jakie wydarzenie się wybierzemy, pamiętajmy, żeby tego dnia w swoich mieszkaniach i domach wywiesić biało-czerwone flagi. Poniżej prezentujemy wybrane uroczystości z okazji Święta Niepodległości.

Gdańsk

W stolicy województwa pomorskiego najbardziej barwnym i licznym elementem obchodów rocznicy odzyskania niepodległości będzie zapewne jedenasta już Parada Niepodległości, organizowana przez Stowarzyszenie Społeczny Urząd Miasta. Parada wyruszy o godz. 10.30 i ulicami Podwale Staromiejskie, Podmłyńska, Rajska, Heweliusza, Korzenna, Kowalska przejdzie pod pomnik Jana III Sobieskiego na Targu Drzewnym. Następnie na Targu Węglowym odbędą się pokazy historyczne i wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych. Będzie można zobaczyć m.in. pokaz musztry konnej w wykonaniu Chorągwi Husarskiej z Gniewa i 18 Pułku Ułanów Pomorskich oraz własnoręcznie wydrukować ulotki w zainscenizowanej drukarni opozycyjnej z lat 80. XX w.

Zobacz szczegółowy program obchodów Święta Niepodległości w Gdańsku

Gdynia

W ramach 95. Gdyńskich Urodzin Niepodległej przez cały dzień odbywać się będą m.in. warsztaty przygotowywania biało-czerwonych kotylionów, turniej historycznych gier planszowych, występy teatralne, malowanie murali, budowanie pomnika Polski oraz pokaz zabytkowych samochodów.

Kulminacyjnym punktem gdyńskich obchodów Święta Niepodległości będzie Parada Niepodległości, która rozpocznie się o godz. 12 i przejdzie od Dworca PKP Gdynia Główna przez ul. 10 Lutego na Skwer Kościuszki, gdzie o godz. 13 odbędą się oficjalne uroczystości.

Gdynia Święto Niepodległości uczci również na sportowo. Przez cały dzień w centrum miasta i na terenach portowych będą odbywać się biegi i marsze nornic walking na różnych dystansach i w różnych kategoriach wiekowych. Najważniejszym wydarzeniem sportowym tego dnia będzie Bieg Niepodległości na dystansie 10 km, który wystartuje ze Skweru Kościuszki o godz. 15.

Zobacz szczegółowy program obchodów Święta Niepodległości w Gdyni

Czytaj także: 95 lat temu wybiła godzina niepodległości

Przemarsz Pierwszej Kompanii Kadrowej przez Kielce, 1914 (Wikimedia Commons)

Przypomnijmy, że odzyskiwanie przez Polskę niepodległości było politycznym i wojskowym procesem. 5 listopada 1916 r. został wydany akt gwarantujący powstanie Królestwa Polskiego. 14 stycznia 1917 r. rozpoczęła działalność Tymczasowa Rada Stanu, a 12 września tego samego roku rolę przewodnią nowego państwa powierzono Radzie Regencyjnej. I to Rada Regencyjna już 7 października 1918 roku obwieściła niepodległość Polski. 7 listopada 1918 r. w Lublinie powstaje Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej z Ignacym Daszyńskim na czele. 10 listopada 1918 r. do Warszawy przyjeżdża Józef Piłsudski. 11 listopada to data podwójnie symboliczna. Tego dnia w 1918 roku Józef Piłsudski przejmuje władzę w Warszawie z rąk Rady Regencyjnej i zostaje Naczelnym Dowódcą Wojsk Polskich, a wojska niemieckie opuszczają dawne Królestwo Polskie.

Tego też 11 listopada 1918 r. marszałek Ferdinand Foch w imieniu państw sprzymierzonych podyktował delegacji niemieckiej warunki zakończenia działań wojennych na froncie zachodnim. Ogarnięte rewolucyjnym wrzeniem Niemcy podpisały rozejm w wagonie pasażerskim w Compiegne pod Paryżem. Zakończyła się I wojna światowa na Zachodzie. Ogarnęła 33 państwa, zmobilizowano 70 milionów żołnierzy. 10 milionów ludzi poniosło śmierć, a prawie 20 milionów zostało rannych. W okopach wojny pozycyjnej ginęła młoda Europa. Upadły trzy cesarstwa, zmieniły się granice. 12 listopada Piłsudski otrzymuje zadanie stworzenia rządu narodowego. Rada Regencyjna rozwiązuje się 14 listopada, a cała władza zostaje przekazana Józefowi Piłsudskiemu, który zostaje głową państwa. Przed II wojną światową święto Niepodległości było obchodzone…dwa razy, gdyż 11 listopada ustanowiono świętem państwowym 23 kwietnia 1937 r. Po II wojnie światowej komuniści  11 listopada zastąpili dniem 22 lipca, w rocznicę ogłoszenia w Lublinie Manifestu PKWN.   11 listopada jako Święta Niepodległości przywrócono 15 lutego 1989 r.

II Rzeczpospolita, z wieloma swymi wadami, potrafiła wychować pokolenie obywateli świadomych swych praw, zdolne do poświęceń, co udowodniło w latach II wojny światowej, ale i pozytywistycznej pracy na rzecz własnego Państwa. To czas portu w Gdyni, COP, myśli naukowo-technologicznej, stanowienia nowoczesnego prawa. By obalić to młode państwo w 1939 roku trzeba było współpracy dwóch gigantycznych potęg.

W czasach PRL dzień 11 listopada był datą niewygodną i przemilczaną. Ważniejszy był 7 listopada, dzień triumfu bolszewickiego w Rosji. W 1979 roku w Warszawie po raz pierwszy w sposób niezależny, na dużą skalę obchodzono ten dzień. Byli zatrzymani i aresztowani.

W zeszłym roku niemieckie lewackie bojówki bez przeszkód wjechały na polskie terytorium, zakłócając przebieg legalnych zgromadzeń. Zaprosiło je rodzime lewactwo z „tęczowej” koalicji, korzystające z finansowego wsparcia polskich podatników. W Warszawie w Dzień Niepodległości 2011 burdy wywołały agresywne grupy lewaków, blokujące przemarsz Marszu Niepodległości.

Polacy chcą w spokoju, z godnością i na swój własny sposób świętować dzień wskrzeszenia  Ojczyzny i budowania wolnej niepodległej Polski. Zachęcamy do udziału w paradach, marszach, koncertach. Tego dnia wywieśmy nasze narodowe flagi.

ACH, ASG

fot. www.paradagdynia.pl