Wystawa: „Zbrodnie komunistyczne w Marynarce Wojennej w okresie stalinowskim”

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku zaprasza na uroczyste otwarcie wystawy „Zbrodnie komunistyczne w Marynarce Wojennej w okresie stalinowskim”.

Rozpocznie się ono 14 grudnia 2017 roku (w czwartek) o godzinie 14.00 na placu przy Kościele NMP Królowej Polski w Gdyni (ul. Armii Krajowej 26).

zbrodnie_mw_wystawa

W otwarciu wezmą udział autorzy: dr Tomasz Neubauer (Muzeum Marynarki Wojennej) i Daniel Sieczkowski (Oddziałowe Biuro Edukacji Narodowej IPN w Gdańsku), a słowo wstępne wygłoszą prof. Mirosław Golon (dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku) oraz Tomasz Miegoń (dyrektor Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni).

Otwarcie wystawy związane jest ze zbliżającą się 65. rocznicę mordu sądowego na komandorach z Dowództwa Marynarki Wojennej RP, a także w związku z ich uroczystym pogrzebem, który odbędzie się 16 grudnia br. na cmentarzu na Oksywiu. Informacje o uroczystościach pogrzebowych dostępne są w osobnym komunikacie na stronie internetowej IPN.

Dodatkowe informacje o wystawie dostępne są tutaj.

Marcin Węgliński
Samodzielne Stanowisko Asystenta Prasowego