Wystawa „Polska Walcząca”

1 sierpnia br. obchodzimy 70 rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. Uroczystości w Gdańsku rozpoczną się o godzinie „W” (17.00) przy pomniku Polskiego Państwa Podziemnego na Targu Rakowym. Towarzyszyć im będzie otwarcie wystawy przygotowanej przez Instytut Pamięci Narodowej „Polska Walcząca”.

Ogólnopolska ekspozycja pt. „Polska Walcząca” została przygotowana przez Biuro Edukacji Publicznej Instytutu Pamięci Narodowej oraz Oddziałowe Biuro Edukacji Publicznej IPN w Gdańsku. Składa się na nią siedemnaście dwustronnych plansz.

Wystawa prezentuje fenomen Polskiego Państwa Podziemnego. Kolejne plasze opowiadają o początku konspiracji we wrześniu 1939 r., formach walki przeciwko okupantom niemieckiemu i sowieckiemu, powstaniu i działalności władz Rzeczpospolitej na uchodźstwie, działalności podziemnego sądownictwa i edukacji, przebiegu Akcji „Burza”, wybuchu Powstania warszawskiego.

Jak przypomina prof. Witold Kieżun, uczestnik tego zrywu, kapral podch. ps. „Wypad” Powstanie warszawskie było największym w historii buntem ludności milionowego miasta przeciwko niewoli, walką o jedną z najwyższych wartości, jaką jest wolność. Fenomenem historii jest fakt, że polska podziemna armia, słabo wyposażona, w znaczniej mierze składająca się z ochotników, walczyła przez 63 dni z armią niemiecką – jedną z najsilniejszych armii świata.

Na wystawie znajdują się też informacje o „Żołnierzy Wyklętych”, którzy kontynuowali walkę o niepodległą Polskę po 1944 roku.

Ekspozycję uzupełniają zdjęcia z prac poszukiwawczych prowadzonych przez Instytut Pamięci Narodowej w kwaterze „Ł” cmentarza na Powązkach, gdzie w ostatnich latach odnajdywane i identyfikowane są szczątki bohaterów Polski Walczącej, zgładzonych w komunistycznych więzieniach.

Oddział IPN w Gdańsku przygotował aneks pomorski. Zawiera on informacje o organizacjach konspiracyjnych działających na Kaszubach, przebiegu akcji „Burza” na Kaszubach i Kociewiu, uczestnikach Powstania warszawskiego więzionych w obozie koncentracyjnym Stutthof. Aneks dopełniają sylwetki przywódców ruchu oporu na Pomorzu: podpułkownika Józefa Chylińskiego „Andrzeja”, pułkownika Jana Pałubickiego „Gradusa”, kapitana Stanisława Lesikowskiego „Lasa”.

Wystawa prezentowana będzie na Targu Rakowym w pobliżu budynku Biblioteki Publicznej im. Josepha Conrada Korzeniowskiego w Gdańsku do 30 września. Informacje na planszach podane są w języku polskim i angielskim.