Wystawa obrazów Jana Pawła II autorstwa stoczniowca Waldemara Cieślaka w Białymstoku

W Białymstoku gdańscy stoczniowcy oddali hołd św. Janowi Pawłowi II. W 11 rocznicę śmierci tego wybitnego Polaka członkowie i sympatycy naszego Związku oraz uczniowie białostockich szkół spotkali się w tamtejszym archikatedrze by uczestniczyć w spotkaniu modlitewnym i otwarciu wystawy obrazów autorstwa stoczniowca Waldemara Cieślaka.

Zdjęcia: Krzysztof Żmuda

Wśród związkowych delegacji była grupa stoczniowców z Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” w stoczni Remontowa Shipbuilding, z Krzysztofem Żmudą, wiceprzewodniczącym Sekcji Krajowej Przemysłu Okrętowego NSZZ „S”. Wraz z pocztem sztandarowym przybył też stoczniowiec Waldemar Cieślak, autor wystawy o św. Janie Pawle II. Jego cykl papieskich portretów „Człowiek blisko boga” zawiera kilkadziesiąt obrazówwizerunków papieża.  Ów cykl zaczął powstawać w kilka miesięcy po śmierci wielkiego Polaka. Waldemar Cieślak, wracając z Rzymu po pogrzebie Ojca Świętego postanowił, że w taki sposób odda hołd  Papieżowi. Tak powstała pierwsza wystawa przedstawiająca Jana Pawła II od dzieciństwa do świętości.

Spotkanie modlitewne poprowadzili ks. prał. Henryk Żukowski, proboszcz parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i ks. dr Bogdan Skłodowski, dyrektor Wydziału Katechetycznego Kurii Metropolitalnej.Słowo do zgromadzonych mieszkańców miasta skierował także przewodniczący podlaskiej „Solidarności”.

Józef Mozolewski, przewodniczący Zarządu Regionu Podlaskiego „Solidarności” przypomniał, że nie byłoby „Solidarności”, wolności i demokracji gdyby nie Jan Paweł II.

Wystawa obrazów Waldemara Cieślaka, malarza-amatora, członka KM NSZZ „Solidarność” Remontowa Shipbulding, poświęconych Janowi Pawłowi II była wcześniej prezentowana w Gdańsku oraz m.in. w kościele św. Maksymiliana Marii Kolbego w Krakowie Mistrzejowicach i w parafii Błogosławionej Karoliny w Tarnowie.