Wystawa o Żołnierzach Wyklętych w Jastarni

Otwarcie wystawy Instytutu Pamięci Narodowej poświęconej Żołnierzom Wyklętym odbyło się 18 marca w Jastarni. Ekspozycja będzie pokazywana na placu przy dworcu kolejowym. W uroczystości udział wzięli inicjatorzy sprowadzenia wystawy na Półwysep Helski – burmistrz Jastarni Tyberiusz Narkowicz, Mirosława Meyer, nauczycielka języków polskiego i kaszubskiego ze Szkoły Podstawowej im. Józefa Wybickiego w Jastarni oraz Barbara Czyżykowska, przewodnicząca KM NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania Ziemi Puckiej. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S” reprezentował Wojciech Książek, a gdański oddział IPN kierownik Referatu Edukacji Historycznej Krzysztof Drażba. Gościem specjalnym uroczystości była Ewa Muża, zasłużona nauczycielka z pobliskiej Kuźnicy, odznaczona niedawno przez prezydenta RP Krzyżem Wolności i Solidarności.

Ewa_Muza

Ewa Muża odznaczona Krzyżem Wolności i Solidarności.

W otwarciu wystawy liczny udział wzięli uczniowie ze szkoły podstawowej w Jastarni, dla których Żołnierze Wyklęci mogą stanowić wzór poświęcenia dla ojczyzny i wierności najważniejszym wartościom – odwadze, honorowi, miłości. Do młodego pokolenia przemawiają przykłady takich postaci jak chociażby Danuta Siedzikówna „Inka”, niespełna osiemnastoletnia sanitariuszka Armii Krajowej zamordowana w 1946 r. w Gdańsku.

– Ta wystawa powinna zagościć także w szkołach w pozostałych miejscowościach Pomorza, tym bardziej, że przedstawia losy osób i organizacji niepodległościowych szczególnie z naszego regionu – podkreślił przewodniczący Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” Regionu Gdańskiego.

fot. Paweł Glanert